Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Impotencija jučer, danas i sutra

Impotencija jučer, danas i sutra

Impotencija jučer, danas i sutra
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 7.358
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Erektilna disfunkcija ili popularno impotencija (ED) je nemogućnost postizanja i održanja erekcije dovoljne za zadovoljavajući spolni odnos.

Mnoge epidemiološke studije provedene u različitim dijelovima svijeta dokazale su da je erektilna disfunkcija veliki zdravstveni problem, koji negativno utječe na opći osjećaj zdravlja pojedinca i kvalitetu njegova života, neovisno o kulturološkim razlikama. Nije po život opasna bolest ali zadire u samopoštovanje muškarca, ruši njegovu psihičku stabilnost, zna uzrokovati depresiju i strah, te narušava odnose među partnerima. Dakle ne pogađa samo muškarce nego i njihove partnerice i obitelj.

Prvo veće istraživanje koje je ukazalo na veličinu problema bilo je ono u USA, u okrugu grada Massachusetts. Po njemu stalno ili povremeno od ED boluje više od 52% muškaraca starih od 40 -70godina,koji nisu bili institucionalizirani. Od tih, 10% populacije je imalo težak problem,25 % srednje tešku i 17% lakšu disfunkciju. Slična studija provedena u Kelnu (muškarci 30-80 god.) pokazala je prevalenciju od 20 %, koja se kretala od 2,3 % u onih starih 30-40, do 53,4 % u dobi od 70-80 god. Novija studija u USA govori o prevalenciji od 31%.Danas se smatra da je broj muškaraca sa erektilnim tegobama ipak najbliži brojci 35%.

Ako to malo rasporedimo po godinama npr. U Italiji, telefonska anketa dala je ove rezultate:

  • 40-44 god.-5%
  • 45-50 god.-9%
  • 50-54 god.-11%
  • 55-59 god.-20%
  • 60-65 god.-24%
  • 65-70 god.-55%

Prema procjenama stručnjaka danas u Europi buluje od erektilne disfunkcije oko 40 milijuna muškaraca a predviđa se da će se do 2025 taj broj udvostručiti. Pacijenti dolaze na pregled 6-12 mjeseci od javljanja prvih simptoma, dok su prije ere Viagre dolazili na pregled tek nakon 2 godine. Bolje mogućnosti liječenja, saznanje o bolesti i brojne marketinške kampanje nisu povećale samo broj posjeta liječniku, nego i broj postavljenih dijagnoza ED, na 15% u Evropi te 20% u Americi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije