Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Izbjegnite krizu: Što sve muškarac mora napraviti kada navrši 40 godina

Izbjegnite krizu: Što sve muškarac mora napraviti kada navrši 40 godina

Izbjegnite krizu: Što sve muškarac mora napraviti kada navrši 40 godina
  • Objavljeno: Srijeda, 10.06.2009.
  • Broj pregleda: 791
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ukoliko dosad niste pazili na sebe, sada je krajnje vrijeme da počnete. Nudimo nekoliko savjeta o tome na što posebno treba obratiti pažnju kada brojite četiri desetljeća iza sebe!

Svi mi u određenom životnom razdoblju počnemo žaliti za nekim prošlim vremenima. Shvatimo da neke ciljeve nismo ostvarili i postajemo svjesni da vjerojatno nikada ni nećemo. Muškarci na pola puta do mirovine, umjesto da uzmu predah, počinju se baviti stvarima koje nisu uspjeli rješiti do tada. Naravno, pri tome, zaborave ono najvažnije, svoje zdravlje. Stoga vam nudimo nekoliko savjeta na što posebno treba obratiti pažnju kada brojite četiri desetljeća iza sebe!

1. Ostanite seksualno aktivni

Erektilna disfunkcija kod većine muškaraca starije dobi ima fizički uzrok jer ne dobivaju dovoljno krvi u područja gdje se manifestira seksualna želja. Kako bi poboljšali cirkulaciju, trebali bi prestati pušiti, početi vježbati i ako je potrebno savjetovati se s liječnikom o uzimanju određenih ljekova.

2. Obratite pažnju na struk

Kako muškarci stare, područje trbuha se širi, što se može razviti u opasnu visceralnu debljinu koja može povećati rizik za kardiovaskularne bolesti. Problemi se povećavaju ako struk pređe širinu od 101 centimetar. Dakle, pripazite na prehranu i svaki dan vježbajte barem tridesetak minuta.

3. Pregledajte prostatu

U četrdesetima prostata počinje rasti, međutim takvo stanje povezano je i s hormonima i naziva se benigna hiperplazija prostate. To ćete primjetiti ako tijekom noći morate često na zahod. Ako je zaista tako, posjetite liječnika. Rak prostate jedan je od najčešćih koji se javlja kod pripadnika jačeg spola. Kako biste smanjili rizik od te bolesti, jedite nemasne namirnice bogate vlaknima i jako puno povrća.

4. Smanjite konzumiranje alkohola

Već je nekoliko istraživanja potvrdilo da čaša vina ili pivo blagotvorno djeluju na organizam. Međutim,velike količine alkohola svaki dan, povećati će rizik za bolesti kao što su rak jetre ili moždani udar.

5. Družite se

U zrelim godinama nemojte zaboraviti na svoje prijatelje i rodbinu. Stabilna situacija kod kuće, preduvjet je za zdravlje duha i tijela. Dakle, družite se jer ćete bar malo odvući pažnju od stresnih situacija.

Komentari

Najnovije

Najčitanije