Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Medicinski razlozi muške neplodnosti

Medicinski razlozi muške neplodnosti

Medicinski razlozi muške neplodnosti
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.10.2015.
  • Broj pregleda: 306
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Medicinski razlozi muške neplodnosti

Kod parova koji imaju problema s ostvarivanjem trudnoće, ipak je najčešće žena ta koja prva zatraži medicinsku pomoć i krene na pretrage. Muškarci se ispituju kasnije, iako je u gotovo 50 % slučajeva problem upravo u smanjenom oplodnom potencijalu muškog partnera.

Neplodnost se može definirati kao nemogućnost para za ostvarivanje trudnoće i dobivanje potomstva. Medicinskim rječnikom, neplodnost se definira kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon jedne godine redovitih spolnih odnosa bez primjene kontracepcijske zaštite.

Postoje dva tipa neplodnosti: primarna i sekundarna.

Primarna neplodnost znači da muškarac nije nikada ostvario očinstvo.

Sekundarna neplodnost odnosi se na muškarce koji su jednom ili više puta postali roditelji, bilo s trenutnom partnericom ili nekom drugom ženom.

Muška neplodnost može biti posljedica djelovanja različitih čimbenika – genetski čimbenik, stres, promjene životnog stila, ali i prehrambenih navika koje mogu u značajnoj mjeri nepovoljno utjecati na sazrijevanje i kvalitetu muških spolnih stanica. Oko otprilike 7 % muške populacije ne uspije ostvariti trudnoću partnerice nakon jedne godine redovitih spolnih odnosa bez kontracepcijske zaštite.

Postoje dakle, nasljedni i stečeni poremećaji koji se mogu podijeliti na poremećaje u hormonalnoj kontroli funkcije testisa (1-2 %), poremećaje sazrijevanja spermatozoida u sjemenicima (30-40 %) te poremećaje u funkciji sjemenovoda kroz koje se odvija prijenos spermatozoida (oko 10-20 %).

PROfertil® kapsule su dodatak prehrani s L-karnitinom, L-argininom, koenzimom Q10, glutationom, vitaminima i mineralima. Doprinose normalnoj plodnosti, normalnoj spermatogenezi i normalnoj reproduktivnosti muškaraca.

  • Selen doprinosi normalnoj spermatogenezi.
  • Cink doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji.
  • Folna kiselina doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina.
  • Cink i folati imaju ulogu u procesu stanične diobe.
  • Folna kiselina doprinosi normalnoj sintezi amino kiselina.
  • Vitamin E i selen doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

PROfertil® kapsule naručite na www.vitashop.hr.

Medicinski razlozi neplodnosti

Bolesti testisa

Bolesti testisa i pasjemenika, poput upale, varikokele ili testikularne torzije koje najčešće pogađaju mlađe muškarce, ozbiljna su stanja koja i naknadno mogu utjecati na oplodni potecijal.

Hormonalna neravnoteža

Hormoni, posebice folikulostimulirajući hormon (FSH), upravlja proizvodnjom muških spolnih stanica u sjemenicima. U slučaju smanjenog lučenja ili neučinkovitosti ovog hormona, preporuča se hormonsko nadomjesno liječenje.

Proširene (varikozne) vene u testisima

Varikokela je prisutnost proširenih, čvorastih i vijugavih vena u testisima i sjemenovodu. Oko 15 % muške populacije ima ovaj poremećaj. Neliječena varikokela čest je uzrok muške neplodnosti pošto se zadržavanjem krvi u skrotumu povisuje temperatura u testisima za oko 0,5 - 1° C što ima ozbiljan nepovoljan učinak na stvaranje muških spolnih stanica. U 25-40 % neplodnih muškaraca upravo je varikokela razlog smanjenog oplodnog potencijala.

Protutijela protiv spermija

Tijelo muškarca počinje stvarati muške spolne stanice tek u pubertetu pa se može dogoditi da ih tijelo tada prepozna kao "strane" i počne proizvoditi antitijela za obranu. Antitijela mogu umanjiti oplodni potencijal i ostvarivanje trudnoće kod parnerice.

Bolesti sjemenovoda

Zrenje muških spolnih stanica odvija se u pasjemeniku. Pasjemenik je omotana cjevčica dužine 2-4 metra na vrhu sjemenika kroz koju prolaze spermatozoidi. Čak i mala infekcija može izazvati začepljenje pasjemenika, pa se spermatozoidi ne mogu tijekom prolaska kroz pasjemenik pomiješati sa sjemenom tekućinom. Posljedica je mali broj spermatozoida u ejakulatu, ili poremećaj u njihovoj morfologiji.

Komentari

Najnovije

Najčitanije