Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Muška plodnost: odvajanje činjenica od fikcije

Muška plodnost: odvajanje činjenica od fikcije

Muška plodnost: odvajanje činjenica od fikcije
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.09.2010.
  • Broj pregleda: 973
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Činjenica: biciklizam može ugroziti plodnost

Sjedenje na biciklu više od 30 minuta, pogotovo ako nosite uske biciklističke hlače, može povisiti temperaturu skrotuma i utjecati na proizvodnju spermija. Osim toga, dugotrajna vožnja biciklom može uzrokovati obamrlost genitalija, znak oštećenja osjetljivih živaca i arterija. Odaberite sjedalo koje nije previše tvrdo ili usko, i provjerite je li prilagođeno vašoj težini.

Činjenica: zagađenje utječe na spermije

Stručnjaci smatraju da toksini iz okoliša mogu imati veze s brojem spermija. Jedan krivac mogu biti kemikalije koje se koriste u poljoprivredi i industriji. Ostali okolišni toksini koji mogu utjecati na plodnost muškaraca su hormoni rasta prisutni u mesu.

Činjenica: gripa usporava proizvodnju spermija

Bolesti koje uzrokuju groznicu mogu utjecati na proizvodnju spermija i njihovu kvalitetu. Ali, to neće utjecati na plodnost za dva do tri mjeseca, jer treba 75 dana da spermiji budu zreli za oplodnju.

Činjenica: godišnja dob imaju utjecaj

Broj spermija je veći u zimi i manji u ljeto. To može biti zato što su hladnije temperature povezane s povećanom proizvodnjom spermija. Broj spermija je također veći ujutro nego u drugim razdobljima dana. Međutim, stručnjaci nisu sigurni da li doba dana ili godišnje doba čine značajnu razliku u plodnosti.

Usvajanje zdravog načina života pomoći će vam da sačuvate plodnost. Ako vi i vaš partner niste ostvarili trudnoću, nakon godinu dana nezaštićenih odnosa, posjetite liječnika i zatražite analizu sjemena. Oko 25 posto parova ima problema u nekom trenutku začeća, a taj broj se povećava s dobi. Četrdeset posto neplodnosti može biti zbog muškarca, ali često je to kombinacija muškarca i žene. Specijalist za plodnost može identificirati uzrok problema i preporučiti tretmane koji mogu pomoći vama i partneru na putu do roditeljstva.

Komentari

Najnovije

Najčitanije