Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Muškarci & depresija

Muškarci & depresija

Muškarci & depresija
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.03.2009.
 • Broj pregleda: 846
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Da li se depresija manifestira na isti način kod žena i kod muškaraca? Ne uvijek.

Govorimo sada o depresiji kao bolesti - kliničkoj depresiji, a ne o nekom blažem obliku kom smo svi manje ili više podložni.

Kod oba spola može se javiti jaka depresija sa sljedećim simptomima: konstantna tuga, osjećanje beznadnosti, poremećaji sna i apetita, odsustvo želje za seksom, osjećanje bezvrijednosti, kao i suicidalne misli.

Ipak, socijalne uloge, kao i fiziološke i psihološke različitosti između žena i muškaraca, mogu prouzrokovati neke razlike među spolovima i u samom doživljaju depresije.

Ova bolest se, kao što je poznato, češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Ipak, iznenađujuće je sljedeće: stopa samoubojstava među depresivnim bolesnicima je četiri puta viša nego kod žena. Takođe, kada se muškarac odluči na samoubojstvo - najvjerojatnije će to učiniti na nasilan način.

Klinička depresija se najčešće pojavljuje sama od sebe, kao primarni poremećaj, ali nije neobično da se uz nju jave i druga psihijatrijska stanja.

Muškarci koji pretjerano konzumiraju alkohol ili druge opojne supstance, ili oni koji su u tinejdžerskim godinama imali razne poremećaje ponašanja (manifestirane psihičkom agresijom, verbalnim zlostavljanjem, uništavanjem materijalnih vrijednosti i sl.), u većoj su opasnosti da obole od depresije. Ponekad je teško identificirati depresiju kao poseban poremećaj koji treba liječiti.

I, naravno - ne reagiraju svi muškarci na depresiju na jednak način. Neki se povuku u sebe i izoliraju se od društva. Neki se okrenu alkoholu i drogama, u pokušaju da pobjegnu od simptoma depresije. Neki muškarci postanu neoprezni i preduzimaju veće rizike, ne brinući ni za sebe ni za druge. Neki, nažalost, postanu nasilni.

Najveći izazov za ove ljude je da shvate da imaju problem i da prepoznaju da je to depresija, a zatim da se obrate psihologu.

Muškarci, zapamtite, možda patite od depresije ako imate sljedeće probleme:

 • konstantna tuga, anksioznost i osjećaj "praznine"
 • osjećanje beznadnosti i pesimizma
 • ne možete se odmoriti, preosjetljivi ste
 • gubljenje interesa za opuštajuće aktivnosti, kao i za seks
 • manjak energije
 • teško se koncentrirate i donosite odluke, slabo pamtite
 • suicidalne misli

Komentari

Najnovije

Najčitanije