Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Namirnice koje čuvaju zdravlje muškaraca

Namirnice koje čuvaju zdravlje muškaraca

Namirnice koje čuvaju zdravlje muškaraca
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 714
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Muškarci koji žele poboljšati svoje zdravstveno stanje, a svoje tijelo održati u top formi, trebali bi paziti, prije svega, na svoju ishranu. Dr. Michael Roizen, stručnjak za utjecaj hrane na zdravlje, predstavlja namirnice koje bi svaki muškaraca trebao svakodnevno konzumirati.

Voće i povrće

Voće i povrće opskrbljuje organizam osnovnim vitaminima i mineralima potrebnim za održavanje zdravlja. Hrana bogata magnezijem kao što su repa, grožđice, datulje i soja izuzetno su važni za nesmetanu pokretljivost kostiju. Preporučljivo je svakodnevno jesti voće i povrće.

Rajčica

Ishrana bogata rajčicom kod muškaraca smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Svakodnevna konzumacija rajčice, u čvrstom i tekućem stanju, djeluje kao odlično preventivno sredstvo za impotenciju, gubitak pamćenja, a kožu održava glatkom.

Orasi

Šaka oraha ili badema mogu samo poboljšati zdravstveno stanje muškarca. Naime, orasi su izvor omega-3 masti. Važno je napomenuti da se orasi i bademi trebaju čuvati na hladnom mjestu kako bi zadržali sve svoje zdrave sastojke.

Aspirin

Dr. Roizen smatra da je Aspirin magična pilula koja, ako se svakodnevno konzumira, smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. Aspirin je odličan i u prevenciji od moždanih i srčanih udara jer pospješuje cirkulaciju.

Voda

Optimalna količina vode iznosi 8 čaša. Voda daje vlažnost koži tako da se smanjuje brzinu njenog starenja.

Crveno vino

Jedna čaša crvenog vina dnevno smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Kava

Umjerena konzumacija kave kod muškaraca smanjuje rizik od raka jetre, a odlična je i za prevenciju od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Pored ovih učinaka, kava je odličan analgetik za glavobolje, ali je važno napomenuti da se ne treba konzumirati u kombinaciji sa šećerom i mlijekom.

Mlijeko

Mlijeko je važno za održavanje fleksibilnosti kostiju. Bogato je vitaminom D koji je ključan u borbi protiv kancerogenih ćelija. Jedna čaša mlijeka dnevno može učiniti čudo za vaš imunološki sistem.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije