Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zdravi spermiji: poboljšanje plodnosti

Zdravi spermiji: poboljšanje plodnosti

Zdravi spermiji: poboljšanje plodnosti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.09.2010.
  • Broj pregleda: 4.348
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kvaliteta i količina su važni

Vaš stil života i izloženosti određenim ekološkim čimbenicima mogu utjecati na spermu i plodnost. Unatoč nekoliko mjeseci truda, vi i vaša partnerica još uvijek niste zanijeli. Možda niste spremni tražiti procjenu plodnosti, ali možda se pitate da li radite sve što možete da provjerite imate li zdravu spermu.

Muška sperma ovisi o kvaliteti i količini na koju mogu utjecati razne stvari. Iako možda niste u mogućnosti kontrolirati sve čimbenike koji bi mogli poboljšati plodnost, postoje koraci koje možete poduzeti kako bi se ona povećala.

Da bi postigli svoj cilj, spermiji moraju zadovoljavati tri stvari:

Količina
Najvjerojatnije ćete biti plodni ako imate više od 20 milijuna spermija po mililitru sjemena. Međutim, istraživači su zaključili da zdravi spermiji (kvaliteta) mogu biti jednako važni kao i ukupan iznos spermija koje proizvodite. Od milijuna spermija kod ejakulacije, samo oko 200 zapravo dosegne jaje u jajovodu. Ali, samo jedan je potreban da bi se oplodilo jaje.

Kvaliteta
Nije dovoljno samo imati dosta spermija. Oblik i struktura spermija (morfologija) su jednako važni. Najvjerojatnije ćete biti plodni ako imate više od jedne trećine spermija normalnog oblika i strukture. Normalni spermij ima ovalnu glavu i dugi rep. Spermiji s velikom, malom, zašiljenom glavom ili s dvostrukim repovima imaju manju vjerojatnost da će oploditi jajašce.
 
Mobilnost
Da bi došli do cilja, spermiji se moraju kretati. Pokretnost spermija je važna karakteristika zdravih spermija. Najvjerojatnije ćete biti plodni ako se barem pola vaših spermija kreće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije