Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Životni ciklus penisa

Životni ciklus penisa

Životni ciklus penisa
  • Objavljeno: Petak, 22.06.2012.
  • Broj pregleda: 8.244
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nije tajna da seksualna funkcija muškarca s godinama najčešće postaje sve manja. S padom razine testosterona, potrebno je znatno više da se muškarac uzbudi. Jednom kada se uzbudi, potrebno je više da postigne željenu erekciju i doživi orgazam. Također se s godinama smanjuje vjerojatnost da će muškarac biti u stanju nedugo nakon orgazma postići drugu erekciju. Starenje donosi promjene u kvaliteti i volumenu sperme. Erektilna disfunkcija, odnosno impotencija se uglavnom javlja u razdoblju između 40 i 70 godina. Postotak potentnih muškaraca s brojke od 60% je značajno pao na tek 30%.

Muškarci također osjećaju promjene i u mokraćnom sustavu. Istraživanja su pokazala da mokraćni sustav muškaraca slabi s godinama, što je uglavnom posljedica oslabljenih mišića ili povećane prostate.

I to nije sve. Naime, nedavno istraživanje je pokazalo da se događaju značajne promjene na penisu od vrhunca muškarčeve seksualne aktivnosti, što je uglavnom dob od 30 godina, pa sve do srednjih godina i duboke starosti. Te promjene uključuju:

Izgled penisa

U to su uključene dvije najznačajnije promjene. Prva je da zbog smanjenja cirkulacije na tom dijelu tijela glava penisa postupno gubi svoju prepoznatljivu ružičastu boju. Također se smanjuje broj pubičnih dlaka. Kako razina testosterona pada, penis sve više počinje poprimati predpubertetski izgled.

Veličina penisa

Muškarci se s godinama debljaju. Kako se masti uglavnom nakupljaju na donjem dijelu trbuha, veličina penisa izgleda drugačije - uglavnom manje. Stručnjaci tvrde da je to najčešće glavna motivacija većini muškaraca da smanje težinu. Izuzev debljanja, oblik penisa se s godinama uistinu smanjuje, u dužini i debljini. To najčešće nije toliko vidljivo. Na primjer, ako je veličina penisa  muškarca u dobi od 30 godina 15 cm, u dobi od 60 ili 70 godina će najvjerojatnije biti 13 cm. Razlika nije značajna, ali veći dio muške populacije ipak pogađa.

Smanjenje penisa uzrokuju najmanje dva čimbenika. Jedan je taloženje masnih tvari (plaka) unutar krvnih žilica koje se nalaze u penisu, zbog čega krv otežano cirkulira penisom. Ovaj proces, poznat kao ateroskleroza, se javlja i kod koronarnih arterija, što može uzrokovati srčani udar.

Drugi čimbenik je smanjenje elastičnosti kolagena unutar elastične fibrozne ovojnice koja okružuje erektilne komore. Do erekcije dolazi kada se te komore napune krvlju. Blokade (nakupljeni plak) i smanjenje elastičnosti erektilnih komora uzrokuje slabiju erekciju.

Ne smanjuje se samo veličina penisa, već i testisa. Počevši od dobi od 40 godina, testisi se počinju smanjivati. Stručnjaci ističu da je prosječan promjer testisa kod muškaraca od 30 godina uglavnom 3cm, dok je kod onih od 60 godina tek 2cm.

Zakrivljenost

U ovojnici brecilnih tijela počinju nastajati otvrdnuća koja najčešće uzrokuju mala oštećenja tkiva u penisu. Oštećeno tkivo nije sposobno akumulirati krv, stoga se ne širi i uzrokuje da se penis iskrivi. To stanje je poznato kako Peyronijeva bolest, a javlja se najčešće u srednjoj dobi. Može uzrokovati bolne erekcije i otežati spolni odnos. Ovo stanje često zahtijeva operaciju.

Osjetljivost

Brojna istraživanja su pokazala da penis tijekom vremena postaje manje osjetljiv. To može otežati postizanje erekcije i orgazma.

Stručnjaci tvrde da niti jedna od ovih promjena ne mora uništiti vaš seksualni život. Jedno istraživanje je pokazalo da slabljenje erektilne funkcije ili libida ne umanjuje značajno i seksualni užitak. Za svakog muškarca je najvažnije da može uživati u seksualnom odnosu i biti u mogućnosti zadovoljiti partnericu. Dok god će muškarac to moći, osjećat će se neizmjerno zadovoljno i sretno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije