Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

6 savjeta o putovanju ako bolujete od dijabetesa

6 savjeta o putovanju ako bolujete od dijabetesa

6 savjeta o putovanju ako bolujete od dijabetesa
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.02.2010.
  • Broj pregleda: 2.281
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ne postoji nijedan razlog zašto bi se trebali suzdržavati od putovanja ako imate dijabetes. Jedino što trebate učiniti je poduzeti neke razumne mjere opreza kako bi bili sigurni da je šećer u krvi pod kontrolom.

1. Držite glukozu nadohvat ruke

Ako putujete avionom, spakirajte lijekove, inzulin, šprice, test trake i druge potrepštine u ručnu torbu, tako da nema šanse da ih izgubite. Razmislite o nošenju dodatnog materijala u ostatku prtljage.

2. Ponesite nešto za grickanje

Gdje god krenuli, ponesite jabuku, energetsku čokoladicu, banane, grožđice ili sir i krekere u slučaju da šećer padne kada nemate pristup drugoj hrani.

3. Ponesite potvrdu

Uz povećanje sigurnosti u zračnim lukama, ponesite liječničku potvrdu kako biste bili u mogućnosti ukrcati se u avion s inzulinom i špricama.

4. Pripazite na obroke

Ako idete na duži let ili putovanje željeznicom, raspitajte se postoji li posebna prehrana za dijabetičare. Kada putujete automobilom, pokušajte se držati pravilnog rasporeda obroka kako bi održavali šećer u krvi stabilnim. Ako to nije moguće, nosite tablete glukoze i obratite pozornost na simptome niskog šećera u krvi. Ako mislite vam je pao šećer, zaustavite se i uzmite nekoliko tablete glukoze. Pričekajte barem 10 do 15 minuta prije nego što nastavite dalje.

5. Pripazite na vremenske zone

Putovanje kroz različite vremenske zone može poremetiti normalno uzimanje inzulina i raspored obroka. Provjerite kod svog liječnika specifične preporuke.

6. Organizirajte se za put u inozemstvo

Ako putujete izvan zemlje, budite svjesni da inzulin u inozemstvu može biti različit od inzulin na raspolaganju kod kuće. Najbolje je da se držite vlastitog pribora. Pobrinite se da se konzultirate sa svojim liječnikom ako putujete u novu zemlju kako bi znali sve podatke koji su vam potrebni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije