Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Blagodati parnih kupelji

Blagodati parnih kupelji

Blagodati parnih kupelji
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 2.077
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Korisna djelovanja

Toplina i para pomažu u optoku krvi i limfe, u procesu pojačana znojenja otpuštaju se toksini i tako potiče detoksikacija organizma.

Izvor: web magazin za njegu tijela www.celulit.hr

Parna ili turska kupelj jednostavno znači "kupanje" u prostoriji ispunjenoj zasićenom parom, a temelji se na biološkom djelovanju topline u obliku vrućeg i vlažnog zraka (temperatura zraka iznosi između 40 i 50° C, a relativna vlažnost zraka 80 - 100 posto).
Iako je u Europu došla s Istoka, običaj istodobnog održavanja tjelesne higijene i duhovnog čišćenja bio je poznat mnogim starim civilizacijama. Već od antičkih vremena Rimljani su poznavali pozitivan učinak pare na tijelo i dušu. Antičke terme bile su raširene u svim glavnim rimskim gradovima, ali nisu nedostajale ni u manjim sredinama. Malo kasnije, parne kupelji raširile su se po arapskim zemljama, gdje se nazivaju hammam, što Europljani prevode kao parna ili turska kupelj. Primjenjujući suvremenu tehnologiju, u današnje vrijeme tisućljetna tradicija primjene termoterapije moguća je u svakoj kupaonici.

Sa svojim tonificirajućim i relaksirajućim svojstvima, parna ili turska kupelj jedna je od boljih metoda u borbi protiv stresa kojemu smo svakodnevno izloženi. Parna kupelj raj je za tijelo i dušu, osigurava relaksaciju i osjećaj ugode, posebice nakon stresna i naporna dana. Mogu je koristiti ljudi svih životnih dobi, uz kontrolu tlaka i respiratornih smetnji.

Učinak topline i pare očituje se u tome što pomaže optoku krvi i limfe otpuštajući toksine u procesu pojačana znojenja i tako potpomaže detoksikaciju organizma. Toplinom uzrokovano širenje pora olakšava prodor pare u kožu i odstranjivanje odumrlih stanica i nečistoća, što rezultira sjajnom, elastičnom i mekom kožom. Visoka temperatura parne kupelji stimulira i vitalne funkcije, pospješuje imunitet i daje tijelu dodatnu energiju.

S druge strane, inhalacija tople pare i mirisnih esencija omogućuje hidrataciju pluća i tretmane kod različitih smetnji dišnog sustava, kao što su astma, pušački bronhitis, kronični kašalj i slično.
Dodatno korisno djelovanje je što u kombinaciji s hladnim tušem poboljšava cirkulaciju, pomaže uklanjanju celulita i obnavljanju tkiva. Da bi se postigli optimalni rezultati za zdravlje, ljepotu i psihičko zadovoljstvo, parnu kupelj treba upotrebljavati tri puta tjedno, s tim da se ta tri odlaska mogu rasporediti na jedan, dva ili tri dana. Zbog umora koji nastupa nakon tretmana, preporučljivo je kupelj koristiti u popodnevnim i večernjim satima.

Parna kupelj preporučuje se osobama koje pate od nesanice, loše cirkulacije, suhe i oštećene kože, mišićne napetosti, reumatskih tegoba, bronhitisa...

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije