Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Gospina trava - zašto je volimo

Gospina trava - zašto je volimo

Gospina trava - zašto je volimo
  • Objavljeno: Petak, 24.02.2012.
  • Broj pregleda: 5.653
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Višestruki blagotvorni učinci gospine trave poznati su od davnina, ova biljka koristi se u liječenju velikog broja tegoba i bolesti.

Naziva se još i žuta kantarija, bogorodičina trava, kantarion, gorac, gorčan, zvončac, ivanova trava, pljuskavica, zvončić, njen latinski naziv je Hypericum performatum, a ljekarnički Hyperici Herba.

Gospina trava je višegodišnja zeljasta biljka visine do 100 cm. Ima vrlo čvrstu, uglastu, razgranatu stabljiku, uspravnu, s nasuprotnim granama. Listovi su bez drške, duguljasti, goli, svijetlozelene boje, s karakterističnim prozirnim točkicama koje su za­pravo spremnici eteričnog ulja. Zlatnožuti lijepi cvjetovi srednje veličine na vrhu stabljike grupirani su u obliku štita. Biljka ima oko 50 prašnika koji su srasli u tri snopića, iznad kojih se diže trostruk tučak tamnocrvene boje. Cvjeta od svibnja do rujna.

Gospina trava raste po svijetlim šuma­ma, oko puteva, po kamenjarima i liva­dama te oko močvara. Razmnožava se sjemenom, a bere se gornja polovica biljke u cvatu, za lijek se sakupljaju samo cvjetovi i listovi. Odavno je gospina trava poznata kao ljekovita biljka od koje se priprema i poznato ulje koje ima višestruku primjenu u narodnoj medicini.

Koristi se u liječenju sluzavosti pluća, trbušnih i želučanih grčeva, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, bolesne jetre, slezene i mokraćnog mjehura. Naročito se preporučuje kod nekontroliranog mokrenja. Pomiješana s drugim ljekovitim biljkama odlično je sredstvo za liječenja zastarjelog kašlja i astme.

Višestruko ljekovito djelovanje

Ljekovite forme gospine trave u obliku tinkture, oparka i koncentrata koriste se kao vezivno i protuzarazno sredstvo kod kolitisa, dijareje, za premazivanje desni i ispiranje usta, kao preventiva i u liječenju gingivitisa (upale zubnog mesa).

Preparati od gospine trave otklanjaju spazam krvnih žila, učvršćuju kapilare, poboljšavaju cirkulaciju i snabdijevanje krvlju nekih unutarnjih organa.

Gorka tvar koja se nalazi u gospinoj travi stimulira lučenje želuca, poboljšava apetit. Od davnina se gospina trava koristi i za unutarnju primjenu kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja i protuupalno sredstvo u liječenju mastitisa, anemije, hemoroida, žutice, migrene, hipertonije, kašlja, želučanih i plućnih bolesti, a također i kod bolesti jetre, bubrega i dišnih puteva. Kao sredstvo za vanjsku upotrebu gospina trava koristi se u liječenju rana, čireva, dekubitusa, alergije i osipa. Gospina trava u vanjskoj primjeni poznata je u liječenju posjeklina, opeklina, hemoroida, za zarastanje rana, ali i kao antiseptik.

Ubrzava cijeljenje rana, liječi otekline

Višestruk učinak biljke zasniva se na složenom kemijskom sastavu. Ulje se koristi tako što se njime mažu rane, posjekline, opekline i druge rane ili se uljem natopi gaza ili čisto platno pa se ozlijeđeno mjesto obloži.

Eterično ulje od gospine trave djeluje protiv crijevnih parazita. Ona je dobra i za liječenje umjerene i blage depresije. Posljednjih desetljeća je dosta farmakološki ispiti­vana i dokazana su njena ljekovita svojstva. Dobro djeluje na živčani sustav. Dokazano je da ulje gospine trave pospješuje cijeljenje rana. Također, to je ulje djelotvorno i u liječenju reumatskih bolesti i neuralgije, ali i u slučaju krvarenja, poslije ranjavanja.

Ulje gospine trave djeluje kao balzam za otekline, rane, giht i iščašenja. Najbolje je sredstvo za sprečavanje rana od ležanja kod bolesnika i starijih ljudi.

HERBAPHARM d.o.o.

Svačićeva 5
21000 Split
Tel. +385 21 25 01 64
Mob. +385 98 35 65 00 / +385 91 89 11 822
www.herbapharm.hr
ap.herbapharm@gmail.com

Komentari

Najnovije

Najčitanije