Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Introvertirana djeca

Introvertirana djeca

Introvertirana djeca
  • Objavljeno: Petak, 05.12.2008.
  • Broj pregleda: 4.230
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tko su oni?

Zamislite ove skice iz svakodnevnog života. Dolazite po svog 8-godišnjeg sina na rođendansku proslavu njegovog školskog prijatelja, te se unaprijed veselite zabavnim anegdotama s druženja koje će vam ispričati.

Dočekuje sam neočekivani prizor: dok druga djeca veselo i bučno u dvorištu igraju nogomet sa slavljenikom, vaš sin u kutu dvorišta u društvu slavljenikove majke mazi obiteljskog psa i pritom djeluje vrlo sretno i zadovoljno. Ili dolazite u školu stranih jezika po svoju kćer, a ona, umjesto da sudjeluje u grupnoj igri "mozgalica" na engleskom, sama sjedi u kutu učionice te s puno interesa i pažnje prelistava veliki šareni atlas.

Moguće je da će zatečeni prizor u vama izazvati uznemirenost, jer imate zamišljenu sliku svog djeteta kao izrazito društvenog i otvorenog (možda čak kao "vođe čopora"), ili potajno smatrate da je zbog uživanja u takvim samostalnim aktivnostima unaprijed osuđeno na život prepun tuge i usamljenosti te da će se pretvoriti u samotnjaka i čudaka. Kako biste "riješili" tu situaciju, svojem djetetu nastojite organizirati i više nego ispunjen društveni život (u vidu svakodnevnih druženja, igranja, društvenih aktivnosti, treninga, slobodnih aktivnosti) te se čudite kako s vremenom ono postaje nervozno, plačljivo i uznemireno. Istovremeno, s različitih strana dobivate pouzdane informacije o tome kako vaše dijete stvarno uživa npr. u druženju i igri sa svojim bliskim prijateljem iz kvarta ili sestričnom te kako se, makar ipak više uživa biti u manjoj grupi vršnjaka, bez ikakvih problema uklopilo u svoj razred i kako je njegova učiteljica prezadovoljna odnosom koji je uspostavilo sa svojim razrednim kolegama.

Postoji li stvarno toliki razlog za vašu zabrinutost?

Odgovor bi vas trebao umiriti: ne postoji, jer vjerojatno dijelite svoj život s djetetom koje bi se moglo okarakterizirati kao introvertirano.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije