Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jabučni ocat - svemoguća namirnica

Jabučni ocat - svemoguća namirnica

Jabučni ocat - svemoguća namirnica
  • Objavljeno: Srijeda, 16.03.2016.
  • Broj pregleda: 1.851
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jabuka, prepuna vitamina i minerala, ali i amino-kiselina, enzima, jedna je od najzdravijih voćki općenito, fermentirana pak u ocat predstavlja izvrsno sredstvo za čišćenje organizma, koje će razgraditi masti te naše vitalne organe – prvenstveno jetru i bubrege, potaknuti na još bolji rad. Jabučni ocat smanjuje loš kolesterol u krvi, pa time i visoki krvni tlak, ali i doprinosi boljoj funkciji naših crijeva odnosno potiče probavu. Zato što ubrzava metabolizam, čest je u dijetama, a najbolje ga je, dvije ili tri žlice, piti sa čašom mlake vode.

Mnogi će se lako prisjetiti i djetinjstva, kad se pranjem kose jabučnim octom uništavalo i uši, no manje je poznato i to da je jabučni ocat, kao pakung kojeg na kosi treba držati pola sata, koristan i za suzbijanje peruti. Naše su ga bake koristile kao „regenerator“ za lakše raščešljavanje i sjaj kose, dok će, kad se grglja, pomoći i kod grlobolje te lošeg zadaha. Dodan hrani, sprečava rast i širenje bakterija, primjerice E.coli.

Dobar je i za tretiranje gljivičnih oboljenja, dok je odvajkada poznato da oblozi od octa smanjuju i bol odnosno oteknuća te snižavaju temperaturu. Neka istraživanja pokazala su pak i to da jabučni ocat snižava glikemijski indeks namirnica, odnosno smanjuje razinu glukoze u krvi te tako omogućava kontrolu dijabetesa 2.

Bilo jabučni ili alkoholni, ocat je i izrazito efikasno sredstvo za čišćenje, otapanje kamenca i odstranjivanje tvrdokornih mrlja. Može ga se koristiti i umjesto omekšivača kod pranja rublja u perilici, jer će značajno omekšati vodu, a njegov će intenzivan miris vrlo brzo s oprane odjeće nestati.

Doda li se octu u pretincu za omekšivač par kapi bilo kojeg eteričnog ulja, poput metvice, čajevca, lavande ili ruže, rublje će biti savršeno oprano i mirisno, bez bespotrebnih kemikalija. Omekšavanje rublja octem umjesto omekšivačem posebno se preporuča kod alergija na kemikalije u omekšivačima, ili kod pranja odjeće i platenih pelena novorođenčadi. Njime se, nakon što se ulije direktno u „bubanj“ i uključi na program pranja na 60 „celzijevaca“, dobro može oprati i unutrašnjost perilice rublja ili posuđa, te ukloniti naslage kamenca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije