Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako ukloniti mrlje s odjeće?

Kako ukloniti mrlje s odjeće?

Kako ukloniti mrlje s odjeće?
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.02.2011.
  • Broj pregleda: 3.630
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što ranije očistite mrlju, to bolje. Nakon pranja, provjerite mokro rublje prije sušenja kako bi bili sigurni da je mrlja očišćenja. Ako je još uvijek vidljiva, tretirajte mrlju kao i prvi put ili pokušajte s nekim od sljedećih savjeta.

Sladoled i ostali mliječni proizvodi
 
Svježe mrlje trebaju biti namočene u hladnu vodu prije pranja. Potopite odjeću na nekoliko sati u hladnu vodu s deterdžentom. Nakon namakanja operite u toploj vodi.

Ako mrlja ne nestane, potopite dodatnih 30 minuta i ponovno operite. Ako boja mrlje ne nestane, operite sa sredstvom za uklanjanje mrlja koje je sigurno za tkaninu.

Voće i voćni sok

Operite deterdžentom u najtoplijoj vodi koja je sigurna za tkaninu. Nemojte koristiti sapun, budući da sapun može mrlju ostaviti trajno. Potopite tvrdokorne mrlje na 30 minuta u vodu kojoj ste dodali sredstvo za uklanjanje mrlja.

Uklanjanje starih mrlja može zahtijevati pranje s bjelilom koje je sigurno za određenu tkaninu.

Mrlje od trave
 
Potopiti u otopinu hladne vode i  deterdženta za uklanjanje mrlja na najmanje 30 minuta (i više sati za starije mrlje). Ne koristite vruću vodu, jer će uklanjanje mrlje učiniti težim. Ako je mrlja i dalje prisutna, potopite na dodatnih 30 minuta, a zatim operite. 

Nakon namakanja, operite u toploj vodi kao i obično.

Mrlje od blata
 
Neka se mrlja osuši. Četkom uklonite sasušeno blato. Potopite u otopinu tople vode, 1 žličice tekućeg deterdženta i 1 žlice bijelog octa na 15 minuta. Isperite s vodom.

Ako je mrlja i dalje vidljiva, spužvom natopljenom u alkohol istrljajte područje mrlje, a zatim isperite čistom vodom i operite.

Mrlje od roštilja i rajčice

Potopite u hladnu vodu u koju ste dodali 1 / 2 žličice deterdženta za pranje posuđa i 1 žlicu octa na 30 minuta. Isperite. Ako mrlja ne nestane, prije ponovnog pranja mrlju namočite tekućim deterdžentom za pranje rublja, zatim operite u toploj vodi.  

Komentari

Najnovije

Najčitanije