Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako umanjiti bol djeteta kod rastave?

Kako umanjiti bol djeteta kod rastave?

Kako umanjiti bol djeteta kod rastave?
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 766
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

To je pitanje koje zasigurno muči svakog roditelja koji je ili u procesu same rastave ili je već rastavljen. Rastava roditelja je težak i mučan proces za svako dijete, neovisno o njegovim godinama. Ipak, ima načina na koje možete kao roditelji umanjiti djetetovu bol.

1) Shvatite vašu rastavu kao promjenu vašeg partnerstva. Više niste bračni partneri, već partneri u roditeljstvu. Niste više muž i žena, ali roditelji (mama i tata) ostajete zauvijek i to se ne može promijeniti!

Kad to shvatite, bit će vam lako zaboraviti vašu prošlost i probleme radi kojih je došlo do rastave i fokusirati se jedino na sadašnjost i potrebe vašeg djeteta pa tako i na njegovu budućnost.

2) Steknite povjerenje vašeg partnera u vas kao roditelja, na način da se držite svih dogovora i obećanja. Uspostavljanje povjerenja od krucijalne je važnosti koliko god to može biti teško i komplicirano. Stvorite svojevrsnu tampon zonu između vaših konflikata, unutar koje dijete može normalno rasti i sazrijevati.

3) U prisustvu dijeteta nikad ne omalovažavajte drugog roditelja. Ne govorite dijetetu ništa, ali zaista ništa protiv njegovog drugog roditelja, jer tada stavljate dijete u sredinu.

Recimo to ovako: Zamislite da imate dvoje djece (ako ih već nemate). Kako bi reagirali kada bi jedno od njih govorilo protiv drugog? Da li bi manje voljeli ono dijete koje je napadnuto? Da li bi više voljeli ono koje vam se žali i napada svog brata/sestru? Tako je. Teško je biti u sredini. Svaki od njih je jednako voljen i željen. Nemojte to priuštiti svojem djetetu.

Rastava je bolno iskustvo za sve uključene. Nemojte pasti iskušenju osvete preko djeteta. Ohrabrite svoje dijete u njegovoj ljubavi prema drugom roditelju. Naučite ga da vas oboje voli i poštuje.

4) Poštivajte privatnost drugog roditelja. Ne koristite dijete kao špijuna. Lako je prepustiti se znatiželji o životu drugog roditelja. Ako zaista trebate informacije, a glede djetetove sigurnosti, jednostavno samo slušajte svoje dijete kada priča o svojim iskustvima i doživljajima s drugim roditeljom. Djeca trebaju rasti u zdravom okruženju izolirana od bilo kakvih prepirki odraslih. To zdravo okruženje se unišava roditeljskim ispitivanjima i znatiželjom iz sebičnih razloga.

5) Vi ste prvi i najveći uzor svojoj djeci. Najljepše što im možete pružiti je optimizam i život pun nade bez obzira na okolnosti. Svaki događaj u našem životu, bez obzira koliko težak bio, nudi nam mogućnost učenja i sazrijevanja.

Ako se osjećate ljuti ili bijesni ili ste depresivni ili osjećate krivnju, velike su šanse da će se i vaše dijete osjećati tako. Ako pak, imate optimističan i veseo stav prema životu to će zasigurno imati pozitivan utjecaj na dijete koje će to onda i naučiti od vas.

6) Konstantna ljubav i briga oba roditelja pomaže izgradnji djetetova samopouzdanja koje nam je svima jako bitno za život. Za onog roditelja koji nema skrb nad djetetom vrlo je bitno da održava kontinuirane kontakte s njim koji moraju postati rutina. Ponekad se može desiti da se roditelj i dijete još više zbliže u takvim okolnostima. Najviše pate ona djeca čiji je odnos s roditeljem poljuljan upravo radi gubitka kontakta s tim roditeljom.

7) Rastava može biti izrazito bolna, pogotovo kad je van vaše kontrole. Potražite pomoć stručnjaka, informirajte se o iskustvima drugih. Savjeti stručnjaka vam mogu pomoći izliječiti rane i prepoznati nove šanse i mogućnosti koje dolaze, a sve za dobrobit vašeg djeteta.

Rastave su vrlo rijetko jednostavne i lagane, a kad je tu prisutno i dijete, bitno je da ono postane vaš prioritet. Izbor zajedničkog života usprkos nepovratno narušenim odnosima, a pod izlikom djeteta, je ogromna pogreška koja može naštetiti vašem djetetu više od same rastave.

Komentari

Najnovije

Najčitanije