Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kinetoze

Kinetoze

Kinetoze
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2009.
  • Broj pregleda: 1.775
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Kinetoze, odnosno bolesti kretanja, mnogim ljudima tijekom putovanja predstavljaju popriličan problem. Očituju se neugodnim simptomima kao što su mučnina, vrtoglavica i povraćanje, koji su često praćeni naglom pojavom hladnog znoja i padom krvnog tlaka.

Smatra se da oko 20% populacije pati od bolesti kretanja, a češće su pogođene žene nego muškarci. Učestalost se povećava s duljinom trajanja putovanja. Bolesti kretanja mogu se javiti pri putovanju raznim prometnim sredstvima, kao što su automobil, autobus, vlak, zrakoplov ili brod. Neki ljudi mogu osjetiti simptome kinetoze samo u jednoj vrsti prometala, primjerice automobilu, dok ostala prijevozna sredstva bez poteškoća toleriraju. Ipak, najviše putnika poteškoće doživi na putovanju brodom, po kojemu je bolest dobila i svoj pučki naziv "morska bolest", a ponekad se koristi i naziv "nausea", koji korijen vuče iz starogrčke riječi za brod. Zabilježena je i pojava vrtoglavice koja je nastala tek nakon što je putnik napustio brod.

Komentari

Najnovije

Najčitanije