Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kulinarske prijestolnice svijeta

Kulinarske prijestolnice svijeta

Kulinarske prijestolnice svijeta
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 256
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dobra hrana i vrhunski gastronomski doživljaji često se mogu pronaći na mjestima gdje to ni najmanje ne očekujete. U potrazi za neotkrivenim kulinarskim prijestolnicama sastavljana je lista u kojoj kvaliteta restorana nije bila jedini faktor; važni su bili i umijeće šefa kuhinje, izbor namirnica te raznolikost ponuđenog menija.

10. Singapur

Mješavina britanskih i azijskih utjecaja Singapur čini jednom od vodećih neotkrivenih svjetskih kulinarskih prijestolnica. Najbolje od najboljeg svakog srpnja turisti mogu kušati na lokalnom Festivalu hrane. Po ocjeni portala askmen.com, Clarke Quay i Boat Quay najbolji su restorani, dok se najbolji domaći okusi kušati mogu na Chinatown Food Streetu i Lau Pat Sat Festival Marketu. Među vrhunske restorane spada i francuski One Rochester, dok je Lei Garden poznat po morskom psu sa žara.

9. Edinburgh

Poznat po tržnicama, čajanama i pubovima, škotski velegrad ima čak tri restorana s maksimalne tri Michelinove zvjezdice - Martin Wishart, Number One i The Kitchin. Michelinove zvjezdice najutjecajnija su obilježja u klasificiranju restorana, koje ocjenjuju tajni inspektori prema pet osnovnih kriterija - kvaliteti sastojaka, vještini pripreme hrane i kombinaciji začina, stupnju kreativnosti, postojanosti kvalitete i pristupačnosti cijena.

8. Bologna

Nadimak regije gdje se nalazi je La Grassa, što se prevodi i kao 'masno'. Osim po svinjetini i drugim vrstama mesa, Bologna je poznata i po izobilju izvrsne tjestenine, a najbolji restorani su Al Pappagallo i Da Bertino.

7. Las Vegas

S obzirom na klijentelu koju privlači kocka i glamur te broj vrhunskih hotela, ne čudi da je Las Vegas drugi dom mnogim vrhunskim šefovima kuhinja kao što su Gordon Ramsay, Mario Batali, Thomas Keller i Emeril Lagasse. Najbolji restorani su Guy Savoy, Commander's Palace i Firefly. Tri zvjezdice ima i Joel Robuchon.

6. Ludlow

Ovaj engleski grad sa samo 10 tisuća stanovnika nekoć je imao više Michelinovih zvjezdica od bilo kojeg mjesta izvan Londona. Nažalost, sada mu je ostao samo jedan, Mr Underhill's, no vrhunske delicije još se uvijek mogu kušati u mnogim pubovima i delikatesnim trgovinama.

5. Palermo

U sicilijanskoj kuhinji osjeti se tradicija mnogih kultura. U Palermu treba uživati u povrću, ribi i žitaricama spravljenima po najboljoj recepturi Mediterana i Bliskog istoka. Željni domaćih okusa svakako moraju posjetiti restoran Osteria Altri Tempi.

4. Gothenburg

Drugi najveći grad u Švedskoj ima čak pet restorana na Michelinovoj zvjezdanoj karti. To su 28+, Basement, Fond, Sjomagasinet i Kock & Vin.

3. Luxembourg

Zemlja s manje od pola milijuna stanovnika ima desetak 'Michelinovih' restorana. Utjecaj francuske, belgijske i njemačke kuhinje može se osjetiti u okusima lokalnih specijaliteta poput pastrve, štuke i riječnih rakova i u kolačima i jelima od tijesta.

2. Mougins

Ovaj grad u sjeveroistočnoj Francuskoj nije poznat samo kao posljednje prebivalište Pabla Picasa. Njegovih 16 tisuća stanovnika može uživati u više od 50 restorana, među kojima je i Moulin de Mougins, smješten u starom mlinu. Michelinovim zvjezdicama ovjenčan je i restoran Candille.

1. San Sebastian

Glavni grad sjeverne španjolske pokrajine Baskije poznat je među ostalim i po izvrsnoj hrani, posebno po lokalnom specijalitetu tapas. Ima čak tri restorana s tri Michelinove zvjezdice - Akelare, Arzak i Martin Berasategui.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije