Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Laži koje vam ne smiju pokvariti odmor

Laži koje vam ne smiju pokvariti odmor

Laži koje vam ne smiju pokvariti odmor
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 251
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vjerujete li da bi se avion zaista srušio, kad biste za vrijeme polijetanja razgovarali mobitelom ili da na all inclusive aranžmane možete otići bez novčanika? To su samo neki od putnih mitova koji su se udomaćili u glavama ljudi, iako su u pravilu pogrešni i/ili nemaju nikakvo znanstveno opravdanje.

U putne mitove ubrajaju se i priče da u avionskoj kabini zbog ustajalog zraka možete udahnuti virus koji nosi vaš suputnik, kao i da je Europom jeftinije putovati vlakom.

No, krenimo od aviona. Blackberryji, i-phoni i mobiteli nikako ne mogu utjecati na siguran let ili navigacijske sustave, jer jednostavno ne rade na istoj frekvenciji. Stara istraživanja američke Savezne uprave za zrakoplovstvo utvrdila su da čak ni sto puta jača zračenja od onih što ih proizvode takvi uređaji ne bi izazvala problem. S time su upoznali i aviokompanije te svakoj od njih dozvolili da postavi pravila. Ako može jednostavno, zašto ne bi bilo komplicirano?

Lažna je i teorija da zbog ustajalog zraka avionskom kabinom kruže virusi i da tako bez problema možete zaraditi virozu od putnika tri reda iza vas. Moderne letjelice imaju sofisticirane sustave koji zrak vuku iz vana, griju ga na motorima i u idealnoj temperaturi ispuštaju u kabinu. Ipak, upaljeni sustavi troše dosta skupog goriva, pa posada zna tek ponekad pustiti svježi zrak. U tom slučaju od kobne zaraze može vas spasiti običan ventilacijski otvor iznad glave. Odvrnite ga da ispuhuje što snažnije, pijte tekućinu i perite ruke - bit ćete puno sigurniji.

Zaboravite i na priče da rendgeni na aerodromima mogu uništiti laptop ili izbrisati podatke. X zrake jesu jedan od oblika elektromagnetske energije, ali nisu magnetski nabijene. Ipak, posljedice na hard disk može ostaviti duži pregled ručnim metalnim detektorom, pa na to treba pripaziti.

Pripazite i na novac kada putujete u all inclusive aranžmanima, posebno ako su u pitanju krstarenja. Vrijeme kada je all inclusive značilo da je u početnu cijenu uključeno baš sve što ćete popiti i pojesti odavno je prošlo. Posebno ako se volite opustiti uz čašicu alkohola. Američkim putnicima stoga u posljednje vrijeme savjetuju da prilikom planiranja takvih avantura osnovnu cijenu treba uvećati za čak 75 posto.

Skuplje nego što mislite koštat će vas i putovanje vlakovima po Europi, posebno ako na taj način želite uštedjeti, pa izbjegavate avione. Romantično vrijeme karata interrail za mnoge je prošlo, a cijene europskih željeznica prilično su visoke. Istovremeno mnoge niskobudžetne kompanije između europskih gradova lete za desetak eura.

Prošlo je i vrijeme kada su troškove osiguranja od nezgoda rent-a-car agencije uračunavale u cijenu ili je bilo pokriveno kreditnom karticom kojom plaćate. Ako u slučaju nezgode ne želite iz vlastitog džepa platiti popravak, zatražite dodatno osiguranje, odnosno prihvatite ga, ako vam ga tvrtka ponudi. Bolje platiti odmah, nego nakon što se zabijete u auto ispred sebe, gubiti živce i novac na limare i mehaničare.

Putnih paranoja zaista je mnogo, a sežu i do teorija da vam preko magnetskih kartica, koje u većini hotela koristite kao ključeve, mogu upasti na tekući račun ili čak promijeniti identitet.

Opustite se, neke priče smišljene su samo zato da vam pokvare dugo planirani i priželjkivani odmor.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije