Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Opasne vodene životinje

Opasne vodene životinje

Opasne vodene životinje
  • Objavljeno: Subota, 13.01.2007.
  • Broj pregleda: 11.123
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ribe

Trovanje ribama može se dogoditi nakon konzumiranja ribe kao hrane (ciguatera toksin) i ubodom ribe koja preko svoje bodlje prenosi otrov (golub, morski pauk, škarpina). Otrov je složenog sastava, a najvećim dijelom načinjen je od proteina, termolabilan je i nestabilan promjenom pH vrijednosti. Ubodi riba nisu česti pa iako se pojavljuje intenzivna bol, koja se ne smije zanemariti, otrovanje i nije tako teško kako upućuju prvobitni simptomi. Ipak, ubodi se ne smiju olako shvatiti zbog mogućnosti razvijanja ozbiljnih sekundarnih infekcija.

U krvi jegulje, ugora i murine postoji otrov, ihtiokemotoksin, koji se inaktivira kuhanjem i pečenjem. Treba paziti da krv tih riba ne dođe u dodir sa sluznicama, kao i da se ne jedu sirovi dijelovi. Djelovanjem otrova pojavljuju se simptomi mučnine, povraćanja, pojačane salivacije i opće slabosti. U težim slučajevima dolazi do dišnih smetnji, paralize i smrti. Osim toga, za murinu je poznato da je vrlo agresivna i da voli ugristi. Istraživanja su pokazala da se ugrizom ne ispušta nikakav otrov, već da je ugriz snažan, bolan i rane teško zarastaju uz veliku mogućnost sekundarne infekcije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije