Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Posvojenje

Posvojenje

Posvojenje
  • Objavljeno: Subota, 10.03.2007.
  • Broj pregleda: 2.346
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Posvojenje je poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koji posvojiteljima omogućuje roditeljstvo, a djetetu odrastanje u obiteljskom okruženju uz odgovorne roditelje.

Konvencija o pravima djeteta UN-a već u preambuli navodi: "Priznaje se da dijete radi punoga i skladnog razvoja njegove osobnosti treba odrastati u obiteljskom okruženju, u ozračju sreće, ljubavi i razumijevanja". Republika Hrvatska je potpisnik Konvencije, a njezina načela utkana su u odredbe Obiteljskog zakona kojima se propisuje postupak za posvojenje, pretpostavke za zasnivanje posvojenja te prava i dužnosti koja proističu iz posvojenja.

Prema Obiteljskom zakonu jedno od temeljnih načela uređenja obiteljskih odnosa je: "Zaštita dobrobiti i prava djeteta te odgovornost roditelja za podizanje i odgoj djeteta". Kad biološki roditelji teško ugroze dobrobit djeteta, njegova temeljna prava na zdravlje, život, sigurnost i odgoj, svojim činjenjem ili nečinjenjem, obveza je državnih institucija poduzeti mjere obiteljsko-pravne zaštite kako bi se djetetu posvojenjem osigurala roditeljska ljubav i skrb. U Hrvatskoj se godišnje posvoji oko stotinu pedesetero djece, a procjenjuje se da oko osamsto obitelji čeka dijete za posvojenje. U Hrvatskoj se prosječno čeka na dijete oko tri godine.

Komentari

Najnovije

Najčitanije