Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Potaknite dijete da više čita

Potaknite dijete da više čita

Potaknite dijete da više čita
  • Objavljeno: Utorak, 20.01.2009.
  • Broj pregleda: 230
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što ako vaše dijete uopće ne zanimaju knjige?

Učitelji stalno naglašavaju važnost poticanja djece da više čitaju kod kuće i mnogi ističu kako je to jedna od najvažnijih stvari kako biste im pomogli u njihovoj edukaciji i pomogli im razviti vokabular i literarne mogućnosti. Što ako vaše dijete uopće ne zanimaju knjige?

Kao prvo, nemojte odustati. Lako je misliti da nema načina kako da ih zainteresirate za čitanje i ostanete na tome. Postoje načini kako ih potaknuti da se zaljube u svijet pisane riječi:

1. Čak iako niti vi ne čitate baš često, ili nemate vremena, potrudite se da vaš osobni nedostatak interesa za čitanjem ne bude previše očit. Oni na vašem primjeru moraju vidjeti da i vi uživate u tome.

2. Nikad nemojte dijete prisiljavati da čita. Ako osjete da ih se na to prisiljava smatrat će to kaznom, a ne zabavnom razonodom.

3. Ako ih ne uspijete odmah naviknuti na čitanje, ne odustajte. Koliko ste puta vi posudili knjigu koja vam baš i nije bila interesantna. Trebat će vremena da vaše dijete shvati kakve knjige najviše voli čitati.

4. Neka čitanje postane zabavno! Po preporuci posudite knjigu koja bi se mogla dopasti vašem djetetu i pokušajte je zajedno čitati. Vi mu pročitajte dio iz knjige i pokušajte prenijeti svoje oduševljenje na njega /nju.

5. Neka posjete knjižnici postanu vaš redoviti zajednički izlazak. Knjižničari će najbolje moći pomoći vašem djetetu izabrati knjigu koja ga interesira. Upoznajte se s knjižničarima i s njima porazgovarajte o interesima vašeg djeteta.

6. Kupujte djetetu knjige i oslobodite prostor u njegovoj sobi gdje bi one trebale stajati. Mališani će se osjećati ponosni na svoju rastuću kolekciju i dobivanje svake nove knjige će biti za njih pravo zadovoljstvo.

7. I časopisi se ubrajaju u vrijedno štivo koje vaš mališan može čitati i koje će mu pomoći da razvije svoje literarne i vokabularne sposobnosti. Danas postoji cijeli niz edukativno-zabavnih dječjih časopisa (Smib, Radost, Prvi izbor, National Geographic Junior, Moj planet) koji će pomoći da vaše dijete zavoli čitanje.

Komentari

Najnovije

Najčitanije