Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Povezivanje očeva s bebom

Povezivanje očeva s bebom

Povezivanje očeva s bebom
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.03.2011.
  • Broj pregleda: 1.354
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada nova beba stiže u obitelj, može biti izazov za mame i tate kako da se povežu s novom bebom. Nedostatak sna i drugi zahtjevi pred kojima se nalazi nove roditelj mogu biti veliki zalogaj za oba roditelja.

Često mama ima bolju priliku da se poveže s djetetom jednostavno zato što ona obično provodi više vremena s bebom. A ipak tate često osjećaju značajnu potrebu da budu u neposrednoj blizini nove bebe, ali ne znaju kako bi to izveli.

Nemojte se pokušati natjecati s mamama. Mama ima neke prirodne prednosti u procesu povezivanja. Ako doji, ona uspostavlja puno kvalitetniji kontakt s djetetom. Također ima koristi od postporođajnih hormona koji proizvode prirodan osjećaj povezivanja. Dakle, ne pokušavajte se natjecati s prirodom.

Često imajte kontakt s djetetom. Bebe imaju prilično ograničene komunikacijske vještine. Ali jedan smislen način na koji djeca mogu komunicirati je kroz dodir. Bebe vole osjećaj kože na koži, pa skinite majicu i privijte bebu na prsa. Masirajte ju nježno, mazite joj ruke i noge. Dodir će pomoći da se dijete bolje i brže poveže s vama.

Gledajte bebu u oči. Jedna od stvari koje se događaju tokom dojenja je da mama drži dijete na prsima, a to je savršeno za kontakt s očima. Uzmite bebu u naručje i vizualno se povežite s njom. Kontakt očima pomaže izgraditi bliski odnos s bebom.

Povežite se kroz glazbu. Bebe vole glazbu, sviđa im se kada tata pjeva i pleše s njima. Stavite neku glazbu i njišite bebu u ritmu. Uspavanke mogu biti pravi doživljaj za bebu i tatu.

Puno novih očeva je malo nervozno kada se uključe u ovaj proces povezivanja. Nisu sigurni što i kako činiti.

Tate često mogu biti u iskušenju da preskoče posjete pedijatru. Uzmite si vremena i krenite s mamom i bebom do liječnika. Ovo je dobro vrijeme za učenje o bebi, a više informacija pomoći će da se osjećate bliže djetetu.

Često je mama primarni skrbnik za dijete. No, mnoge stvari koje su dio maminog i bebinog rasporeda mogu biti dio i tatinog rasporeda ako je dovoljno zainteresiran. Razmotrite mogućnost da okupate bebu, izvedete ju u šetnju, ili ju nahranite s vremena na vrijeme. Dat ćete mami priliku da se odmori, provesti vrijeme s djetetom i povezati se s njim.

Budite strpljivi. Sama priroda procesa spajanja između djeteta i oca je drugačija i često traje duže nego proces povezivanja između djeteta i majke. Nemojte se obeshrabriti, osjećaj povezanosti vrijedi čekati, a kasnije će se itekako isplatiti.

Ako uložite vrijeme za razvijanje povezanosti tijekom djetinjstva, ta će se veza održavati i pojačat će se osjećaj bliskosti kako dijete raste i sazrijeva. To je važno ulaganje koje će se itekako isplatiti u budućnosti.

Komentari

Najnovije

Najčitanije