Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Propolis lijek 21. stoljeća

Propolis lijek 21. stoljeća

Propolis lijek 21. stoljeća
  • Objavljeno: Srijeda, 29.06.2011.
  • Broj pregleda: 3.809
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novija istraživanja nude nebrojene dokaze o pozitivnom djelovanju propolisa na naš imunosni sustav te o antikancerogenom učinku propolisa.

Brojne drevne civilizacije u svojim su receptima uvelike koristile propolis. Kroz povijest su zabilježeni rezultati primjene propolisa u liječenju različitih tegoba, a suvremena znanost ne samo da je objasnila njegove učinke već omogućuje širu i raznolikiju primjenu te i drugih prirodnih supstancija.

Primjena propolisa

Zbog svog iznimnog sastava propolis ima protuvirusno, protubakterijsko i protugljivično djelovanje. Odlična je pomoć u stanjima anemije, respiratornih problema, primjenjuje se za njegu usne šupljine, u dermatologiji (za regeneraciju kože, liječenje čireva, lezija, rana), za poboljšanje imuniteta organizma, za liječenje infekcija probavnog trakta, zaštitu jetre te kao pomoć mnogim drugim problemima. Zahvaljujući protubakterijskom i protugljivičnom djelovanju te ubrzavanju regeneracije tkiva, posebno se često koristi u kozmetici. Posebnost je propolisa u tome što bakterije na njega ne stvaraju otpornost, pri čemu propolis, za razliku od sintetskih antibiotika, ne izaziva štetne nuspojave. Kao snažan antioksidans, učinkovito djeluje protiv slobodnih radikala, koji se danas smatraju uzročnicima mnogih, pa i najtežih bolesti kao što su ateroskleroza, katarakta, Parkinsonova i Alzheimerova bolest. Preventivno djeluje kod upala grla, a iznimno dobre rezultate daje u liječenju infekcija, opeklina, otvorenih rana te čireva probavnog sustava. Novija istraživanja sve više potvrđuju da propolis jača imunosni sustav te da ima neposredni antikancerogeni učinak. Stoga ga mnogi stručnjaci smatraju zlatnim proizvodom košnice i lijekom 21. stoljeća.

Zlato iz košnice

Propolis je ljepljiva smolasta tvar, proizvod prerade biljnih sokova koje pčele sakupljaju s različitih biljaka. Naziv potječe od grčkih riječi pro = prije, ispred, za i polis = grad, dakle obrana grada. Pčele proizvode propolis upravo da bi svoje nastambe – košnice zaštitile od različitih uljeza, a time i od infekcija. Tako uz pomoć propolisa stvaraju najsterilniji poznati prostor u prirodi. Propolisom pčele zatvaraju pukotine u košnici i popravljaju njenu strukturu. Dokazano je da najjači antibakterijski učinak propolis ima na bakterije Echerichia coli, Proteus mirabilis i Staphylococcus aureus. No kemijski je sastav propolisa promjenjiv jer ovisi o biljkama s kojih pčele sakupljaju sok, zbog čega sastav nekih značajnih spojeva može varirati od 10 do 70 posto.

herbapharm -- propolisni melem

HERBAPHARM d.o.o.

Svačićeva 5
21000 Split
Tel. +385 21 25 01 64
Mob. +385 98 35 65 00 / +385 91 89 11 822
www.herbapharm.hr
ap.herbapharm@gmail.com

 

Komentari

Najnovije

Najčitanije