Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Razgovarajte s djetetom o seksu

Razgovarajte s djetetom o seksu

Razgovarajte s djetetom o seksu
  • Objavljeno: Srijeda, 15.04.2009.
  • Broj pregleda: 554
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sve ranije i ranije djeca stupaju u spolne odnose, već u ranim tinejdžerskim godinama, pa bi bilo dobro da s njima što ranije i što otvorenije popričate o tome. Nemojte pretpostavljati kako će se osnove naučiti u školi ili ih ostavljati da probleme sa seksualnošću rješavaju sami. Koliko god vam to možda bilo neugodno, na vama je da ih što bolje pripremite i za ovaj važan dio njihovog života.

1. Stavite se u njihovu kožu

Mnogi se roditelji groze razgovora s djecom o ovoj temi, često zato jer ne mogu zamisliti niti podnijeti da bi njihovo dijete moglo imati spolne odnose. Sjetite se kako je bilo vama. Jesu li s vama roditelji porazgovarali ili ste sve sami morali otkrivati? Koliko vam je to pomoglo (ili odmoglo ako nisu s vama pričali)? Otvoren razgovor pomoći će im da dobiju prave informacije koje će ukloniti zbunjenost vezanu uz osjećaje i porive koje možda već imaju. Uz otvorenost prema ovoj temi i povremene razgovore, pomoći će im ih odrasti u seksualno zrele i odgovorne osobe.

2. Samo razgovarajte

Redovita, ležerna, konverzacija o seksu (ne samo jednom tek toliko da se toga riješite) olakšat će im da vam se povjere. Nemojte ih forsirati na neke duge i ozbiljne razgovore u kojima vas niti neće slušati. Radije porazgovarajte o određenim temama kada vam padnu na pamet. Razgovarajte o odnosima u serijama, vijestima u novinama ili TV-u, o tinejdžerskoj trudnoći, masturbaciji, a dotaknite se i onih zbilja teških tema kao što su seksualno zlostavljanje. Ovo će pomoći da se dijete s vremenom osjeća dovoljno opušteno da iskreno razgovara o seksu s vama.

3. Što već znaju?

Vjerojatno će vas iznenaditi u koliko ranoj dobi djeca već mnogo znaju o seksu, što s TV-a ili prijatelja. Saznajte što sve znaju, pojasnite im neke stvari bolje i usmjerite ih u pravom smjeru. Najčešća pitanja koja muče mlade vezana su uz kontracepciju, djevojkama nije uvijek sasvim jasno da imaju pravo reći ne, a i jedni i drugi često ne razlikuju ljubav i seks.

4. Pomognite im kroz pubertet

Pubertet može biti zastrašujuće i zbunjujuće vrijeme za vaše dijete. Tijelo im se počinje mijenjati, izgledaju odraslije, dlačice im počinju rasti, hormoni divljaju... Kod djevojčica javlja se mjesečnica i rastu im grudi, kod dječaka tu su ?mokri? snovi i mutiranje, i to sve može biti prilično stresno za njih. No pubertet se ne dešava preko noći. Razgovarajte s djecom i objasnite im kakve ih sve promjene čekaju. Djeca sve ranije ulaze u pubertet, za djevojčice to je obično između 12 i 14 godine, a za dječake od 13-te do 15-te, no mjesečnica se kod djevojčica može pojaviti već u devetoj godini.

5. Naučite ih poštivanju

Kažite im kako je osim uvažavanje mišljenja i osjećaja drugih važno da poštuju i same sebe i svoja tijela. Recite im kako ih nitko nema pravo dirati bez njihova dopuštenja.

6. Objasnite im svoje stavove

Važno je da s njima porazgovarate o vlastitim moralnim ili religijskim stavovima. Oni ih ne moraju prihvatiti, ali će barem znati vaše mišljenje i znat će ga cijeniti.

7. Htjet će eksperimentirati

Naravno da će oni biti znatiželjni o svemu kad dođu pubertet, a vjerojatno i ranije. Objasnite im kako je to potpuno normalno i pokažite ima kako vam se slobodno mogu obratiti o sve što ih muči u ovom pogledu, a i o svemu drugome.

8. Što se sa seksualnim osjećajima?

Osjećati seksualnu uzbuđenost je dio odrastanja i važno je da im kažete kako je to potpuno normalno. Možda će vašem sinu biti neugodno zbog erekcije, ili će vašoj kćeri biti neugodno zbog osjećaja koji se u njoj javljaju. Dajte im privatnost koja im je potrebna.

9. Neugodno vam je?

Nemojte odgađati razgovor o ovoj temi zato što vam je možda neugodno. Vi ste roditelji i svojoj djeci morate pomoći u ovom njihovom dijelu života.

10. Prvi seksualni kontakti

Postoji mnogo načina na koji vaš tinejdžer može biti intiman bez da se do kraja upusti u spolni odnos. Njihovi prvi poljubci i prva dodirivanja važni su u njihovu seksualnom razvoju, pa im objasnite kako mogu pokazivati emocije i eksperimentirati i bez seksa.

11. A ljubav?

Najbolja pozadina za seksualne odnose je ljubav, naravno onda kada će biti spremni za to. Objasnite im kako će im tako taj prvi odnos zauvijek ostati u lijepom sjećanju.

12. U redu je reći ne

Veoma je važno da im ispričate, da to što se neki njihovi prijatelji hvale kako su "to" učinili, ne znači da i oni moraju krenuti njihovim stopama. Naučite ih da je u redu reći ne. Podsjetite ih kako je prisiljavanje na spolni odnos protuzakonito.

13. Imaju prvog dečka/djevojku?

Otvoreno i bez osuđivanja porazgovarajte o toj vezi. Što osjećaju za tu osobu? Jesu li samo prijatelji ili više od toga? Jesu li već bili intimni i koliko je daleko to došlo. Upoznajte se s tim dečkom ili djevojkom, pozovite ih na večeru... Pokažite svom djetetu kako vam je stalo do osobe u koju je zaljubljeno.

14. Prvi bolni prekidi

Uz prvu ljubav dolaze i prvi prekidi, koji mogu biti veoma bolni za vaše dijete, ali isto tako i veoma važni za buduće odnose. Razgovarajte o njihovim osjećajima i objasnite im da ponekad veze ne završavaju onako kako bismo htjeli. Ponudite im svoje rame za plakanje, no nemojte navaljivati.

15. A zaštita?

Od samog početka istaknite važnost važnost zaštite. Objasnite im sve o seksualno prenosivim bolestima, njihovim posljedicama i kako se zaštititi od njih. Ovo je jednako važno bilo da je riječ o djevojkama ili dječacima.

16. Što ako se dogodi trudnoća?

Ostanite mirni i budite potpora svojoj kćeri, ili sinu i njegovoj djevojci. Dajte im svoj savjet, ali im dopustite da sami odluče što žele dalje učiniti.

17. Što ako ne žele razgovarati o seksu?

Mnogo tinejdžera ima problem s otvaranjem roditeljima i razgovorima o intimnim stvarima. No to je većinom tako samo ako prekasno počnete. Ako s njima počnete otvoreno razgovarati od djetinjstva, moći ćete i o seksu. Ponekad ipak moramo prihvatiti činjenicu da dijete ne želi razgovarati s nama. U tom slučaju nemojte ih prisiljavati ili navaljivati, jer nećete ništa postići. Pribavite im radije edukativne knjige, letke... Možda bi im bilo ugodnije porazgovarati s nekim stručnim tome.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije