Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Saunom do zdravlja, ljepote i zadovoljstva

Saunom do zdravlja, ljepote i zadovoljstva

Saunom do zdravlja, ljepote i zadovoljstva
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 2.704
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Visoke temperature uz nisku vlagu

Djelovanje vrućeg zraka samo po sebi, jednako kao i izmjena vrućeg i hladnog zraka, blagotvorno je za zdravlje.

Izvor: web magazin za njegu tijela www.celulit.hr

U blagodatima saune Finci uživaju već više od 1000 godina. Otprilike u to vrijeme otkrili su da, zahvaljujući boravku u "prostoriji od drva" (što je u slobodnom prijevodu značenje riječi "sauna"), u kojoj su do tada konzervirali i aromatizirali meso i ribu, mogu postati zdraviji, ljepši i zadovoljniji. U kabini tradicionalno načinjenoj od drva omorike najprije bi se, zahvaljujući vrućem zraku koji je često dosezao i 100°C, dobro preznojili, a zatim bacali u snijeg ili hladno more. Djelovanje vrućeg zraka samo po sebi, jednako kao i izmjena vrućeg i hladnog zraka, blagotvorno je za zdravlje. Sauna tako potiče rad krvotoka i potpomaže prokrvljenost kože, zglobova i unutarnjih organa, čisti pore, jača i učvršćuje kožu te je dobra u prevenciji prehlada i različitih upalnih procesa na koži.

Finska sauna je tradicionalan oblik znojenja radi održavanja zdravlja koji se, ne samo u Finskoj i ostalim sjevernim zemljama, nego i svugdje u svijetu, prakticira već stoljećima. Pod saunom se podrazumijeva drvena kabina s klupama, u koju zrak ulazi kroz peć punu zagrijanoga granitnog kamenja. Zrak u sauni je vruć i suh. Temperatura mu se kreće između 85 i 88°C (pri dnu kabine iznosi oko 40°C, a na vrhu doseže i 100°C), a vlažnost od 10 do 30 posto. Da bi se pospješio blagotvoran učinak na zdravlje, posebno na dišne putove, uglavnom na kraju seanse, vrelo kamenje polijeva se vodom i aromatičnim esencijama mentola i eukaliptusa (aroma sauna).

U uvjetima koji vladaju u sauni temperatura kože penje se čak na 40 pa i 42°C, dok se unutarnja tjelesna temperatura diže samo za pokoji stupanj. Nakon boravka u sauni u optimalnom trajanju od 8 do 15 minuta, slijedi faza hlađenja pod hladnim tušem ili pak kupanjem u bazenu s hladnom vodom. Ciklus djelovanja vrućeg zraka i hladne vode može se ponoviti maksimalno tri puta u jednome danu.

Da bi se postigli optimalni učinci, preporučuju se tri odlaska u saunu tjedno. Ta tri odlaska mogu se prema vlastitoj želji i mogućnostima kombinirati tako da se sva tri "odrade" u jednom danu ili se rasporede u dva, odnosno tri dana.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije