Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sunčane naočale, modni detalj ili nužna zaštita?

Sunčane naočale, modni detalj ili nužna zaštita?

Sunčane naočale, modni detalj ili nužna zaštita?
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.05.2008.
  • Broj pregleda: 1.873
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Djelovanje UV zračenja na oko

U ljetnim mjesecima zaštita od sunca postaje nužnost. Tržište je preplavljeno proizvodima s visokim zaštitnim faktorom koji štite kožu. No je li samo koža dio tijela koji moramo štititi? Što je s očima? Kako njih možemo zaštititi i koji su mogući negativni učinci na oku izlažemo li ga dugo suncu?

Sunčeve zrake osim svoga pozitivnog djelovanja, poboljšanja raspoložena i općenito pozitivnog utjecaja na duh i tijelo, imaju i negativne učinke na kožu i druge dijelove tijela koji se očituju nakon dulje izloženosti suncu. Tako je negativno djelovanje ultraljubičastog zračenja na kožu dobro poznato (ubrzano starenje, veća učestalost pojave raka kože). UV zrake dio su sunčeva spektra. Postoje tri vrste ultraljubičastih zraka UV-A, UV-B i UV-C.

UVA zrake dopiru do najdubljih dijelova oka, odnosno do mrežnice, te mogu dovesti do degeneracije žute pjege. Osobitost je njihovo kumulativno djelovanje. Stoga je nužnozaštititi oko od najranijeg djetinjstva.

UVB zračenje je 10% ukupnoga ultraljubičastog zračenja i najveća je opasnost za oko. Može uzrokovati teške opekline kože pa tako i kože vjeđa, oštetiti rožnicu te izazvati upalu koja se naziva fotokeratitis, čiji su simptomi peckanje, crvenilo, bol, osjet stranog tijela u oku, pojačano treptanje te suženje oka. Dugotrajna izloženost oka tom zračenju povećava učestalost razvoja mrene. Otprilike 10% slučajeva katarakte, odnosno sive mrene pripisuje se zračenju. Ozonski omotač u cijelosti apsorbira UVC zrake. Važno je spomenuti da jačina djelovanja UV zračenja ovisi o nadmorskoj visini i povećana je na većim visinama. Snijeg reflektira 80% pristiglog zračenja, pijesak reflektira25% UV zračenja te je na plaži povećana UV izloženost. U vodu prodire 95% UV zraka, a 50% dopire do dubine od 3 m. Oštećenjem ozonskog omotača koji sprečava prodor UV zraka na zemlju dolazi do njihova pojačanoga štetnog djelovanja.

Kako se zaštititi?

Područje kože oko oka štitimo odgovarajućim zaštitnim kremama. Samo oko, pri dugotrajnom boravku na otvorenim prostorima, osobito na većim visinama, na moru, ali i svakodnevno, štitimo nošenjem sunčanih naočala. Važan je pravilan odabir sunčanih naočala! Danas pri kupnji obvezno treba provjeriti postojanje certifikata kojim se jamči 100% zaštita od UVA i UVB zračenja. Stoga se sunčane naočale kupuju u ovlaštenim optičkim centrima i kvalitetnim sportskim trgovinama. U EU postoje certifikati i ISO standard u izradi stakala za sunčane naočale koji ispunjavaju dogovorene norme kvalitete. Oni su jasno istaknuti pri kupnji proizvoda pa tako i sunčanih naočala.

Komentari

Najnovije

Najčitanije