Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Upoznajte insekte iz svog doma

Upoznajte insekte iz svog doma

Upoznajte insekte iz svog doma
  • Objavljeno: Subota, 17.09.2016.
  • Broj pregleda: 406
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Upoznajte svoje neprimjetne sustanare - insekte! S nekima ste dobro upoznati, a za neke niste ni znali da postoje.

Mravi

Vole mrvice i dolaze u trenutku kada je vrijeme hladno i vlažno, i kada je vruće i suho. Smetaju ali ne uzrokuju štetu vašem domu i ne prenose bolest. Želite li ih se riješiti, začepite rupe u zidovima i oko prozora i vrata, pošpricajte izvor pesticidom ili nekim prirodnim sredstvom koje odbija mrave.

Kornjaši (tvrdokrilci)

Oni su najčešći insekti na svijetu i vjerojatno su u vašem domu. Vole suhu hranu poput brašna i žitarica. Njihova omiljena staništa su tepisi, vunena odjeća, pukotine i kutevi ormara ili ladica.

Stonoge

Ti naizgled zastrašujući kukci zapravo mogu pomoći u rješavanju drugih manjih insekata. Stonoge vole kukce kao što su srebrna ribica, zapećni četinaš, žohari i pauci. Ukoliko ih primijetite u svom domu, možete biti gotovo sigurni da u blizini imate još kukaca. Potražite ih u blizini pukotina, kartonskih kutija i na vlažnim mjestima.

Ose i pčele

Pčele i ose su osobito prisutne u proljeće i ljeto. Svoja gnijezda grade na lukavim mjestima, pogotovo ako su ih izgradili negdje unutar zidova kuće.

Žohari

Žohari spadaju u problematičnu skupinu sustanara. Kontaminiraju hranu, uništavaju papir i tkaninu, mogu aktivirati astmu i alergije, i prenositi bakterije. Najčešći tip kućnog žohara je njemački žohar. U godinu dana, ženka njemačkog žohara može proizvesti i do 30.000 potomaka. Možete ih pronaći u kuhinji, kupaonici, toplim područjima, u blizini hrane i vode, u neredu, iza slika i naravno, u svojim noćnim morama.

Komarci

Osim što njihov ugriz izaziva svrbež, komarci mogu predstavljati i ozbiljnu zdravstvenu prijetnju. Mogu prenijeti virus zapadnog Nila i Zika virus. Komarci dolaze u domove kroz prozor, vrata ili bilo koje druge otvore, a hrane se krvlju ljudi i kućnih ljubimaca.

Pauci

Svaki dom ima svog pauka. Bez obzira na njihov zastrašujući izgled, pauci rijetko grizu ljude. U stvari, kućni pauci su vrlo korisni. Vrebaju ostale kukce i štetočine. Obično ih nalazimo u blizini prozora, kutova i mirnim područjima.

Muhe

Vjerojatno najiritantnija vrsta kukaca su muhe. Neke uđu u vaš dom kroz otvorena vrata ili prozor, dok su neke rođene u kuhinji u kanti za smeće Osim što zuje, muhe mogu biti prijenosnici bolesti, a ponekad uzrokuju trovanje hrane. Često ih možemo vidjeti oko odvoda, voća, pored smeća, te u neposrednoj blizini lampi ili suncem obasjanih prozora.

Uši

Osim na tjemenu, uši mogu biti i u unutrašnjosti našeg doma, a hrane se gljivicama i plijesni. Također se hrane žitaricama i tapetama. Vole se skrivati ​​ispod namještaja, u žitaricama, ispod tapeta, prozora ili u posudama za biljke.

Cvrčci

Cvrčke privlači svjetlo, pa u domove ulaze kroz otvorene prozore ili vrata. Srećom, ove životinjice vole samo posjetiti vaš dom, a jaja radije polažu vani. Obično ih možemo naći u blizini biljaka, tkanina ili u podrumima.

Zapećni četinaš

Ovi kukci se brzo kreću kroz pukotine. Imaju široki spektar prehrambenih namirnica poput žitarica, brašna, tkanine, knjige i ljepila. Spavaju tijekom dana, a aktivni su noću. Skrivaju se u podrumu, ormarima, na policama, u kotlovnicama i na tavanima.

Komentari

Najnovije

Najčitanije