Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Alergije na hranu

Alergije na hranu

Alergije na hranu
  • Objavljeno: Petak, 09.10.2009.
  • Broj pregleda: 1.289
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Alergije na hranu su ozbiljan problem. Kada imate alergiju, vaše tijelo reagira na određenu hranu kao da je bakterijski ili virusni osvajač koji uzrokuje štetu. Vaš imunološki sustav proizvodi imunoglobulin E (IgE), antitijelo koja putuje kroz krv do vaših ulaznih i izlaznih točaka - nos, usta i grlo. Tu se oslobađa histamin, stvara se oteklina da bi zaustavila osvajača da ide dublje u tijelo (dakle zatvaranje grla), dok se unutrašnjost pokušava osloboditi onih koji su već u sustavu (proljev).

Djeca pate od više alergija na hranu jer se njihov imunološki sustav još uvijek razvija. Do srednjoškolske dobi, tijelo obično zna izdvojiti prijateljske namirnice od neprijateljskih. Ali, u rijetkim (iako sve brojnijim) slučajevima, odrasla osoba prethodno prihvatljivu hranu počne tretirati  kao neprijatelja broj jedan. Iako stručnjaci nisu sigurni zašto se to događa, navode neke od mogućih uzroka:

Globalno zatopljenje

Povećanje ugljičnog dioksida i njegov utjecaj na biljke i drveće generira više cvjetnog praha. Ovo može biti uzrok značajnog povećanja sezonskih alergija - broj ljudi koji pate od peludne groznice udvostručio se u samo 20 godina. Kakve to ima veze s hranom? Peludna groznica povećava rizik od alergija na hranu. Kao rezultat toga, ako razvijete peludnu groznicu i druge alergije na okoliš, možete također razviti alergije na određeno voće i povrće.

Antibiotici

Neki vjeruju da porast alergija na hranu može biti povezan s probavnim sustavom. Antibiotici mogu ubiti dobre bakterije. Bez dobrih bakterija imunološki sustav se nalazi na rubu i dolazi do alergijskih reakcija. Uzimanje probiotika svaki dan može pomoći.

Alergija vs. intolerancija

Postoji bezbroj statistika o djeci i alergijama na hranu, ali informacije o odraslima su oskudne i često nedorečene. Procjene o tome koliko odraslih ima alergije na hranu kreću se od 0,7 posto do 4 posto, ovisno o studiji i metodama istraživanja. Stručnjaci za takvo stanje krive nedostatak informacija.

Za razliku od alergije, intolerancija izaziva probavne probleme. Probavni trakt ne može obraditi određene komponente hrane - kao što su laktoza ili gluten.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije