Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hrkanje

Hrkanje

Hrkanje
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 3.856
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako nastaje hrkanje?

Gornji dišni putovi sliče vijugavoj cijevi u kojoj ima nekoliko užih mjesta. Kroz uža mjesta zrak prolazi brže i uz veći tlak. Najuže mjesto cijevi jest ono između stražnjeg ruba mekog nepca i njegove resice, sprijeda, te stražnje stjenke sredine ždrijela, straga. Kad je čovjek budan, tada su mišići u mekom nepcu i korijenu jezika napeti i tako cijev biva najšire što je moguće otvorena za zrak. U snu popusti napetost tih mišića i stoga se meko nepce spušta prema jeziku, koji također gubi napetost mišića i zato pada prema stražnjoj stjenci ždrijela, naročito pri spavanju na leđima: cijev gornjih dišnih putova pretvara se u usku pukotinu. Ako je taj dio cijevi uz to uzak od prirode, ili iz nekih drugih razloga, tu se pri disanju ubrzava strujanje zraka i to dovodi do titranja mekog nepca i njegove resice, kao kad vjetar leprša otvorenim jedrom. To je hrkanje. Nije jasno zašto, ali hrkači sebe ne čuju, premda buka kod hrkanja zna biti i do 85 dB. Uživanje alkohola, pretjerana debljina i uporaba lijekova čimbenici su koji dodatno pogoršavaju hrkanje.

Učestalost hrkanja

Statistike pokazuju da u dobi od 30 godina 5 posto žena i 20 posto muškaraca hrče. Sa 60 godina taj postotak kod oba spola iznosi između 40 i 50 posto! Inače, računa se da čovjek na leđima prospava 37 posto svojeg "spavajućeg" staža, a taj je položaj najgori kod hrkača.

Komentari

Najnovije

Najčitanije