Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Korekcija kapaka (podizanje kapka)

Korekcija kapaka (podizanje kapka)

Korekcija kapaka (podizanje kapka)
  • Objavljeno: Srijeda, 21.01.2009.
  • Broj pregleda: 783
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kandidati za operaciju su pacijenti i pacijentice kod kojih postoji relativni višak kože na kapcima koja se nekada toliko opusti da ometa normalno gledanje, a i estetski izgled je narušen u različitom stupnju.

Nekada je za postizanje dobrog rezultata potrebno ukloniti dio masnog tkiva iza kapaka što se radi u istoj intervenciji. Kada postoji slabost mišića u kapcima moguće je napraviti i korekciju položaja mišića kapaka.

Intervencija se radi u loklanoj anesteziji i relativno je bezbolna. Injekcija anestetika daje se ispod kože kapaka i nakon određenog vremena se počinje sa operacijom. Da bi se moglo procijeniti koliko kože je potrebno ukloniti neophodna je suradnja pacijenta i u toku intervencije. Pacijent se zamoli da usmjeri pogled na dolje ili na gore kako bi se odredio tonus kapka i procijenilo da ne dolazi do izvrtanja kapka.

Uklanjanje masnog tkiva produbljuje žlijeb na donjoj ivici kapka i osobi daje mnogo mlađi izgled.

Poslije operacije se konci uklanjaju petog ili šestog dana i moguće je koristiti bezbojne konce tako da se osoba može vratiti svakodnevnim obavezama već poslije 3 - 4 dana.

Komplikacije

Komlikacije poslije operacije su:

  • pojava krvnog podljeva oko očiju (podljev i otok se povlače za 7 do 10 dana)
  • postojanje ožiljka na kapku (zbog osobina kože da reagira jakom reakcijom - primjenjuju se kreme protiv ožiljaka)
  • izvrtanje i povlačenje kapka nastaje zbog uklanjanja više kože nego je potrebno ili zbog jake reakcije u prostoru ispod kože koji se pri operaciji koristi za zatezanje kože. Nekada je za rješavanje komplikacije izvrtanja i povlačenja kapka potrebno napraviti novu operaciju,

Komentari

Najnovije

Najčitanije