Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Naš oslonac - kralježnica

Naš oslonac - kralježnica

Naš oslonac - kralježnica
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.05.2012.
  • Broj pregleda: 2.568
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kralježnica je glavni oslonac tijela nužan za pokretanje, potporu trupa i glave, stabilizaciju zdjelice, stav tijela i zaštitu osjetljivih struktura kralježničke moždine. Nažalost, od bolesti kralježnice u Hrvatskoj boluje svaka deseta osoba što našu zemlju smješta u sam europski vrh po oboljenju koje drastično smanjuje radnu sposobnost i kvalitetu života. Među oboljelima ima razlika, ali svi prolaze kroz teško životno razdoblje bez obzira na to je li riječ o trncima i osjećaju ukočenosti, reskoj boli u leđima pri dizanju iz kreveta, ukočenom vratu ili potpunoj ukočenosti uz jake bolove koje ne smanjuju niti analgetici. Bolovi dramatično oštećuju kvalitetu života, a pacijenti pate od poremećaja sna, svaki drugi mora se ograničiti u sportu, svaki četvrti odustati od vožnje automobila, 22% ima poremećene odnose s obitelji i prijateljima, a 43% poremećen spolni život. Mnogi stručnjaci smatraju kako je epidemija bolova u leđima u industrijskim zemljama posljedica toga što je homo erectus postao homo sedens - gotovo sve svoje djelatnosti, od doručka preko rada u uredu do večernjega gledanja televizije, obavlja sjedeći.

Kada je riječ o tome odakle uopće potječe bol karakteristična za križobolju postoje tri glavna izvorišta. Prvo su mišići oko kralježnice, drugo su koštane i zglobne strukture same kralježnice, a treće živci leđne moždine koja prolazi kroz kralježnicu.

Bolni simptomi

Nažalost, o kralježnici razmišljamo tek kada počnemo osjećati tegobe i zdravstvene probleme.

Današnji način života karakterizira smanjeno kretanje i mnogo stresa. To utječe na porast degenerativnih oboljenja kičme ili kratko rečeno spondiloze. Sama spondiloza je genetski uvjetovan proces, a faktori koji je ubrzavaju su način života, nedovoljna fizička aktivnost, loše držanje tijela, profesije koje zahtijevaju dugo sjedenje ili određene položaje (vozači, građevinski radnici, informatičari...), odmaranje u nepravilnom položaju, prekomjerna tjelesna težina i drugi uzroci. Rjeđi uzroci bolova u vratu i kralježnici mogu biti upalni procesi, tumori, povrede ili osteoporoza zbog čega je važno da dijagnozu pravovremeno postavi liječnik.

Centar za bolesti i ozljede kralježnice Poliklinike Arithera Comfort

U sklopu Pliklinike Arithera Comfort osnovan je Centar za bolesti kralježnice. Zagreb je time dobio vodeći medicinski centar za bolesti kralježnice u Hrvatskoj i u regiji, vođen svjetski poznatim ekspertom za kralježnicu, prof. dr. sc. Gojkom Buljatom.

U Centru za bolesti kralježnice Poliklinike Arithera Comfort dijagnosticiraju se i liječe degenerativne bolesti kralježnice, ozljede kralježnice, bolne sindrome, mišićne napetosti u području kralježnice, deformacije kralježnice, diskus hernije i stenozu spinalnog kanala.

Odijeliti simptome normalnog starenja kralježnice od onog bolesnog, patološkog, prvi je korak u postavljanju prave dijagnoze i pronalaženju odgovarajuće metode liječenja. U Poliklinici Aritehera Comfort to čine s uspjehom.

Postavljanje dijagnoze bolesnika s križoboljom započinju iscrpnom anamnezom, kliničkim pregledom, potom slijede laboratorijska i radiološka dijagnostika. Kod sumnje na neurološka oštećenja radi se elektromioneurografija (očitavanje električnih mišićnih impulsa). Dijagnostika je posljednjih godina uvelike poboljšana uporabom kompjutorizirane tomografije (CT) i magnetske rezonance (MR), koje omogućuju detaljan prikaz kralježnice i sadržaja u njenom kanalu.

Metode liječenja

Kada je riječ o načinima liječenja bolesti vezanih za kralježnicu, oni se kreću od najjednostavnijeg poput promjene životnih navika, preko fizikalne terapije, odgovarajućih fizičkih aktivnosti,ostalih neoperativnih metoda, do operacijskih zahvata.

U Centru za bolesti kralježnice Poliklinike Arithera Comfort možete izliječiti bolesti kralježnice primjenom slijedećih metoda:

Dekompresijski tretmani kralježnice

Kao glavna alternativa metodi operacije discus hernie, ova neoperativna metoda, sa 86% učinkovitosti liječi bolove u gornjem i donjem dijelu kralježnice te u nogama i rukama.

Na najsuvremenijim aparatima za istezanje kralježnice, nježnim istezanjem smanjuje se pritisak na diskusima i zglobovima te se potencira prirodni proces cijeljenja i potiče prijenos tekućina i hranjivih tvari natrag u disk.

Dekompresijskim tretmanima kralježnice uspješno se lijeće dijagnoze: hernija diska, išijas, spinalna stenoza, spondiloartroza, degenerativna bolest diska, subluksacija, cervikalni sindrom, cervikobrachialni sindrom, toraktalni sindrom, skosindroma, skolioze, mialgie, osteohondroze, osteopatije...

Fizikalna terapija i rehabilitacija

Individualnom i ciljanom fizioterapijom rješavaju se i najmanji problem vezani uz bilo koji simptom ili stanje  kralježnice.

U smjeru ciljanog djelovanja, programi fizikalne terapije koncipiraju se prema trenutnom stanju problematične regije kralježnice i općem stanju lokomotornog sustava.

U tome pomažu elektroterapijske procedure poput : UZV, MAGNETOTERAPIJE, STRUJE, HIRO-HILT LASERA, posebne tehnike kao npr. TAPING METODE, DEKOMPRESIJSKOG TRETMANA, isto tako i  MEDICINSKE MASAŽE, a ono što svaku kombinaciju čini uspješnijom jesu vježbe/kineziterapija.

Individualna kineziterapija provodi se u dvorani i bazenu, ovisno o potrebama i indikacijama. Vježbe su upotpunjene velikim brojem rekvizita i pomagala, a uz stručno vodstvo fizioterapeuta i kombiniranjem različitih procedura postižu se maksimalni rezultati.

Operacijsko liječenje

Operacijskom liječenju će se pristupiti nakon što neurokirurg postavi apsolutne indikacije za operacijski zahvat. U tu svrhu postoje jasni kriteriji, a u pravilu se odnose na vidljiv neurološki deficit.

U Poliklinici Arithera Comfort  izvode minimalno invazivne operacijske zahvate te intervencije na kralježnici u svrhu dijagnostike i terapije. 

Postoperativni oporavak osiguran je na Odjelu Fizikalne medicine i rehabilitacije gdje su  uključene sve fizikalne procedure te obvezna hidrokineziterapija koja pacijenta dovodi do konačnog, uspješnog ozdravljenja.

Web stranice www.arithera.hr - riznica informacija o prevenciji bolesti kralježnice i uspješnom liječenju

Kako bi ipak izbjegli pojavljivanje bolesti, važno je poštivanje jednostavnih pravila ponašanja: adekvatno držanje tijela, umjerena redovita tjelesna aktivnost, jačanje mišića koji oblikuju prirodni zaštitni tampon oko kičme, redovna fizikalna terapija i medicinske vježbe. Pri izvođenju poslova potrebno je koristiti zaštitne položaje za kičmu, izbjegavati dugo sjedenje, neumjeren težak fizički rad. Preporučljivo je regulirati tjelesnu težinu na optimalnu, nošenje adekvatne obuće i korigirati spuštena stopala. Kod djece je od najranijeg djetinjstva potrebno razvijati kulturu bavljenja sportom i potrebno je pratiti razvoj deformacija sustava za kretanje. Na taj način možete spriječiti mnoge štetne i po kralježnicu neželjene posljedice!

Za više informacija o liječenju bolesti kralježnice posjetite www.arithera.hr ili direktno Polikliniku Arithera Comfort na adresi Petrova 128, 10 000 Zagreb, tel: +385 1 2304 074.

Komentari

Najnovije

Najčitanije