Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Svrbež kože

Svrbež kože

Svrbež kože
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 23.518
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je svrbež?

Svrbež je iritacija kože koja izaziva češanje. Svrbež je čest problem i može biti lokaliziran na pojedinim dijelovimao tijela ili generaliziran šireći se preko cijelog tijela ili nekoliko različitih dijelova tijela. Medicinski termin za svrbež je pruritus.

Da li je svrbež uvijek povezan sa vidljivim simptomima na koži?

Svrbež se može pojaviti sa ili bez promjena po koži, onaj koji je povezan sa vidljivim kožnim abnormalnostima obično se dijagnosticira već kod obiteljskog liječnika dok se u nekim težim slučajevima kao što je na primjer ekcem, skabijes dijagnosticira kod dermatologa i tada zahtijeva specifično medicinsko lječenje.

Provjerite koja je najbolja i najgora hrana za kožu!

Što uzrokuje svrbež?

Svrbež može biti uzrokovan sa puno bolesti. Možda najčešće svrbež je uzrokovan sa stresom ili anksioznošću. Osim direktno stres također može pojačati osijećaj svrbeža koji postoji zbog nekih drugih bolesti ili stanja. Tako na primjer suha koža je drugi česti razlog svrbeža.

Neki ljudi kao uzrok svrbeža navodi opekotine od sunca ili svrbež zbog produžene izloženosti sunčevu UV zračenju. Drugi uzroci uključuju metaboličke i endokrine razloge ( na primjer jetrene ili bubrežne bolesti, hipertireozu), tumore (na primjer limfome), reakcije na lijekove ili bolesti krvi (na primjer anemija ili polycythemia vera). Svrbež je uobičajen pratilac alergijskih reakcija, a može nastati i zbog uboda ili ugriza insekata kao npr. ubod komarca ili ugriz buhe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije