Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Uganuće skočnog zgloba

Uganuće skočnog zgloba

Uganuće skočnog zgloba
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.05.2009.
  • Broj pregleda: 20.617
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što učiniti nakon uganuća zgloba?

Vjerojatno ne postoji osoba koja prije ili kasnije u životu nije uganula skočni zglob. Zato svi dobro znamo koliko ovo može biti neugodno i bolno iskustvo. Uganuća zgloba najčešće se događaju pri trčanju ili hodanju po neravnom terenu, kada krivo stanemo, a stopalo se prilikom oslonca na podlogu iskrene prema unutra (inverzija - bol se javlja s vanjske strane zgloba) ili prema van (everzija - bol se javlja s unutarnje strane zgloba). Tada dolazi do istegnuća i/ili djelomičnog trganja ligamenata, što je obično popraćeno bolom i oticanjem gležnja.

Vrste ozljeda skočnog zgloba

Prvi stupanj - Prvi stupanj ozljede je istegnuće ligamenata. Nema bez okom vidljivog puknuća, otok i bol su minimalni ili ih nema. Može se hodati bez štaka, ali ne i trčati.

Drugi stupanj - umjereno teško uganuće s djelomičnim trganjem ligamenta. Bol je osjetno jača, a prisutni su oteklina, modrice i ukočenost zgloba. Obično je bolno hodati i preporuča se mirovanje, barem prvih tjedan ili dva. Potrebno je 2-3 mjeseca da se povrate potpuna snaga i stabilnost zgloba.

Treći stupanj - Najteži oblik uganuća i potpuno trganje ligamenta. Bol je veoma jaka, a nakon početne prisutnosti može popustiti uslijed pucanja živčanih vlakana. Oteklina je velika i praćena je intenzivnom ukočenošću zgloba. Prisutni su i znaci labavosti zbog potpunog prsnuća ligamenta.

Je li potrebno otići liječniku?

Ako imate simptome drugog, a pogotovo trećeg stupnja preporuča se da posjetite liječnika. Neki od znakova koji će vam pokazati da biste trebali otići liječniku su: ne možete hodati, značajno naoticanje noge, ako su simptomi (bol, otok) prisutni i nakon nekoliko dana, bol u stopalu ili iznad gležnja.

Uočiti razliku između jače uganutog zgloba i frakture može biti teško, i ponekad je potreban pregled ultrazvukom. I dok je umjerena bol i naoticanje normalan simptom uganuća, ono što bi vas trebalo zabrinuti je - potpuna nemogućnost oslanjanja na ozlijeđeno stopalo i gubitak osjeta u prstima. Ako imate neki od ovih simptoma definitivno otiđite liječniku.

Komentari

Najnovije

Najčitanije