Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu

Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu

Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu
  • Objavljeno: Srijeda, 22.07.2009.
  • Broj pregleda: 8.811
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Gotovo nema osobe koja se ne raduje ljetu, ne samo zbog očekivanog godišnjeg odmora nego i zbog osjećaja da toplo vrijeme liječi sve "boljke prikupljene za vrijeme hladnih zimskih mjeseci". Čak se i bezazlene, ali dosadne upale grla najčešće povezuju s hladnim vremenom koje prati zimu, te kraj jeseni ili početak proljeća. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju, upale grla učestalo se pojavljuju i ljeti kada su temperature zraka visoke. Tome se ne treba čuditi, jer je grlo, odnosno ždrijelo, vrlo važan dio našeg tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Upravo je zbog toga ono prvo izloženo svim vanjskim utjecajima.

Ždrijelo ima tri zadaće: da štiti donje dišne i probavne putove, stvara rezonanciju i omogućava artikulaciju govora te da sudjeluje u procesu gutanja. U tome mu pomaže slina koju luče žlijede slinovnice. Ona vlaži i razmekšava uzetu hranu, mehanički čisti usnu šupljinu te uništava bakterije, jer sadrži tiocianat, dobar baktericid. Problem nastaje kada se lučenje sline smanji (kserostomija), pa u usnoj šupljini nastane suhoća. Tada gutanje hrane postane otežano i bolno, a infekcije tog područja češće.

Kako se u usnoj šupljini, a najviše na jeziku nalaze i receptori (prihvatači) za četiri vrste okusa koje čovjek može osjetiti, a to su slatko, slano, kiselo i gorko, svaka bolesna promjena u ždrijelu utječe i na promjenu kvalitete okusa.

Komentari

Najnovije

Najčitanije