Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Uvod u fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Uvod u fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Uvod u fizikalnu medicinu i rehabilitaciju
  • Objavljeno: Petak, 17.04.2009.
  • Broj pregleda: 16.710
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Čime se bavi fizikalna medicina i rehabilitacija?

Fizikalna medicina i rehabilitacija, koja se naziva i fizijatrija, grana je medicine koja se bavi prevencijom, dijagnozom i liječenjem različitih poremećaja organizma, a pri tome se koristi fizikalnim metodama. Specijalnost posebnu pozornost posvećuje ponovnoj uspostavi izgubljenih funkcija i sposobnosti (rehabilitacija) ili osposobljavanju ako te funkcije nikako nisu postojale (habilitacija). Fizijatrija se bavi cijelim nizom bolesti, neuroloških, mišićno-koštanih, kardiovaskularnih, plućnih do jednostavnih poremećaja pokretljivosti do kompleksnih kognitivnih poremećaja.

Tko je fizijatar?

Fizijatar je liječnik specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije. Fizijatar je liječnik koji liječi širok raspon medicinskih problema - od bolnog ramena do ozljeda kralježničke moždine.

Fizijatar liječi pacijente svih dobnih skupina i liječi poremećaje koji zahvaćaju sve organe tijela. Specijaliziran je za vraćanje izgubljenih funkcija i sposobnosti. Liječi akutnu i kroničnu bol i mišićno-koštane probleme. Liječi osobe koje na poslu podižu teške predmete i imaju bolove u leđima; košarkaša s iščašenim zglobom kojem treba terapija da bi ponovno igrao; pletilju koja ima sindrom karpalnog tunela. Pacijenti fizijatra imaju artritis, tendinitis, bilo koju vrstu bolova u leđima i ozljede povezane s poslom ili sportom. Fizijatar liječi teške bolesti mišićno-koštanog sustava koje uzrokuju teška ograničenja pokretljivosti. Liječi novorođenčad i djecu s defektima, osobe koje prežive automobilsku nesreću i starije osobe sa slomljenim kukom. Fizijatar koordinira dugotrajni proces rehabilitacije za pacijente s ozljedom kralježničke moždine, karcinomom, moždanim udarom i drugim neurološkim bolestima, ozljedama mozga, amputacijama i multiplom sklerozom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije