Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako droge djeluju na svijest?

Kako droge djeluju na svijest?

Kako droge djeluju na svijest?
  • Objavljeno: Subota, 08.01.2011.
  • Broj pregleda: 3.059
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako tijelo reagira na drogu ili kako droga obmanjuje mozak?

Najprije jedna izokolna priča:

Prije dosta vremena u nekom sam društvu upoznala jednog šarmantnog gospodina. Upravo je plijenio svojom neposrednošću, inteligencijom i duhovitošću. Rječnik mu je bio bogat; govorio je čisti književni jezik sa zagrebačkim štihom, a viceve je pričao prikladnim dijalektom. Predstavio se kao Ivo. Dva dana nakon toga ugledam ga na TV: u svojstvu predsjednika neke inozemne komisije komentira događaje o kojima je u emisiji bilo riječi. Ivo mu je doista ime; prezime završava na ch. Usput kaže kako je naše gore list: roditelji su mu emigrirali iz Hrvatske još prije nego što se on rodio: "I tako ja nemalom puno prilikam priča po jezik svojego roditeljam, što mi sada budne žalost" - prtlja on, smješkajući se u "neprilikovam", a ja buljim u ekran sve ne vjerujući "vlastitom ušesima". Naknadno shvatim. Želiš li nekoga obmanuti - ponašaj se kao on, govori kao on, odijevaj se kao on. Kad zadobiješ njegovo povjerenje - igra je u tvojim rukama; prikupljanje informacija je tek prvi korak. Dok žrtva shvati o čemu se radi bude već jako kasno.

Kakve to veze ima s drogom? Itekakve! Droga radi potpuno istu stvar: neopaženo ti se infiltrira u mozak, iskoristi te, a ponekad i ubije.

Naime, mozak i sam proizvodi različite supstance - isključivo za svoje potrebe. Ima tu tvari koje služe za prijenos živčanih impulsa s jedne stanice na drugu, pa tvari koje organizam opuštaju, koje ga pobuđuju i potiču, koje potpomažu boljem raspoloženju, koje smanjuju bol - cijela priručna drogerija. Mozak ima kontrolu nad ključevima skladišta i istrošene zalihe redovito obnavlja potrebnim količinama. I onda dođe lopov s kopijama ključeva. Ključevi mu ne služe da bi nešto iz skladišta uzimao, već da bi dodavao. Isprva mozak ništa ne primjećuje, ne čini mu se da se zbiva išta neobično. Kad sljedeći put dopremi pred skladište pošiljku svojih proizvoda, jedino što može jest ustanoviti kako je skladište - već puno. Tako sutra, tako prekosutra... Naposlijetku, ne preostaje mu ništa drugo, nego da - obustavi vlastitu proizvodnju (a poštene proizvođače pošalje na čekanje!). Konkurencija proizvodi brže i više, i tako sve više stvara o sebi ovisnost i - određuje pravila igre. Ne samo da proširuje skladišni prostor, kojeg onda valja popunjavati sve većim količinama droge, nego joj to postaje strašću zbog koje zanemari sve ostalo. S druge strane, zbog neupotrebe, vlastita postrojenja počinju hrđati i propadati.

Sama želja da se sve to prekine sada više nije dovoljna, ali je potrebna kao prvi korak. Bez ovih se tvari ne može živjeti, a sad, kad je konkurencija protjerana i skladišta ispražnjena, najveće, jako jake muke traju dok mozak ne uspije rekonstruirati i sanirati svoje proizvodne pogone. (A valjda vam je jasno da nema sanacije bez pomoći izvana.) No, to je cijena kojom se plaća nepromišljenost.

Objašnjenje riječi:

lopov, konkurencija = droga;

ključevi skladišta = molekularna struktura.

 - utori na receptorima - prijemnicima - (tj. bravi) odgovaraju utorima što ih imaju prirodne supstance, npr. endorfin (ključevi). Opaka droga, npr. heroin ima slične takve utore i bez problema zauzme sva mjesta u receptorima.

-  popunjavanje skladišta sa sve većim količinama = tolerancija (da bi se dobili željeni efekti droge, potrebne su sve veće pa, dakle, i sve skuplje količine.)

-  ispražnjena skladišta = apstinencijska kriza

-  nepromišljenost = teška glupost

Komentari

Najnovije

Najčitanije