Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako kreativci provode jutra?

Kako kreativci provode jutra?

Kako kreativci provode jutra?
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.04.2016.
  • Broj pregleda: 479
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Način na koji provodite jutra uvelike određuje na koji način ćete provesti dan, hoćete li biti kreativni i puni novih ideja ili zapeti u svakidašnjoj rutini. Kreativni i uspješni ljudi provode život na drugačiji način od većine drugih ljudi, a najvažnije je ono što rade čim se probude. Donosimo vam jutarnje navike za koje su znanstvenici ustanovili da vas mogu učiniti kreativnijima i uspješnijima.

Razvijajte svoju svijest

Ujutro izdvojite malo vremena za razvijanje vlastite svijesti. Istraživanja su pokazala da jutarnja meditacija povećava kreativnost, budnost, fokus i koncentraciju. Otvorite svoj um i pripremite se na sva potencijalna iskustva. Nemojte se fokusirati na jedan jedini koncept, osobu ili objekt, već dopustite da vašim umom prolaze različite misli i ideje.

Ostanite isključeni od ostatka svijeta

Ujutro nemojte provjeravati mobitel, pisati koje su vam obaveze niti trošiti vrijeme na planiranje. Jutra provodite tako da se isključite od ostatka svijeta. Ostanite u svom svijetu mašte i posvetite se njenom razvijanju. Ako mislite da za to nemate dovoljno vremena, počnite se ranije ustajati.

Provjerite kako putovanja ublažavaju stres, potiču kreativnost i štite srce!

Popijte kavu

Kava nas razbuđuje i povećava razinu dopamina u mozgu. To je neurotransmiter koji potiče stvaranje osjećaja koji se javlja kada smo nagrađeni. Dopamin motivira i povećava budnost. Kavu možete piti dok ste isključeni od ostatka svijeta. Uživajte u svakom gutljaju ispijene kave i zamislite kako vašim mozgom kolaju samo kreativne ideje koje donose uspjeh.

Iskoristite dan

Kada bi vam netko rekao da je danas vaš zadnji dan života, biste li ga proveli radeći to što radite? Ako je odgovor ne, vrijeme je za drastične promjene. Ako ste danas ponosni na sve što ste jučer napravili, onda ste vjerojatno na dobrom putu i možete nastaviti s time što radite jer to znači da ste zadovoljni.

Nemojte žuriti s ustajanjem

Ključ kreativnosti i uspjeha nije samo u količini sna, već i u tome na koji način se budite. Ako iz kreveta ustajete pod stresom, mozak će zablokirati i um će se zatvoriti. Ako sami sebi dopustite još malo vremena u krevetu, dat ćete mozgu priliku da se pripremi za dan i um će se otvoriti. Njime će početi kolati kreativne i originalne ideje. Navijte budilicu 30 minuta ranije nego inače i to vrijeme provedite ležeći u krevetu ne razmišljajući skoro ni o čemu.

Saznajte zašto je dobro biti jutarnji tip!

Vježbajte

Tjelovježba stimulira kreativnost jer povećava razinu endorfina u tijelu i razbija monotoniju koju je uzrokovalo cjelodnevno sjedenje. Za ovaj učinak vam ne treba puno. Dovoljno je ujutro provesti desetak do dvadeset minuta vježbajući, a to može biti i brzo hodanje do posla.

Smanjite broj jutarnjih odluka

Nemojte vrijeme i kreativnost trošiti na biranje toga što ćete obući ili koju kavu ćete popiti. Svedite broj jutarnjih odluka na minimum. Razvijte određenu rutinu koja će vam pomoći da ujutro ne razmišljate previše o tome što i kako trebate napraviti.

Budite zahvalni

Ako ste zahvalni na svemu što ste postigli u životu, ili barem na onome što se dogodilo dan prije, razvit ćete drugačiji način razmišljanja koji će vam dopustiti stvaranje i razvijanje novih ideja. Inspiraciju ne možete pronaći ako niste zahvalni na onome što ste već postigli.

Istražite pozitivan učinak zahvalnosti na zdravlje!

Prestanite mrziti svoj posao

Čak i ako ne radite posao iz snova, morate pronaći razloge zbog kojih volite svoj posao pogotovo ako još uvijek niste u prilici promijeniti ga. Ako svako jutro ustajete s pomišlju da biste radije ostali doma nego išli na posao, ne možete očekivati da ćete ga odraditi kako treba niti da ćete imati kreativne i originalne ideje.

Stvorite jutarnju rutinu i prakticirajte ju

Bez obzira na to gdje se nalazite, pokušajte uvijek raditi istu jutarnju rutinu. Ako svako jutro radite iste stvari ne znači da niste kreativni i neoriginalni, već da radite ono što vaše tijelo i um najviše vole. Ponekad je vrlo lako preskočiti neke jutarnje navike kao što su adekvatna količina sna, vježbanje ili razvijanje svijesti.

Isplanirajte svoje jutro dan prije

Ako ćete svoja jutra uvijek planirati dan prije, odnosno prije spavanja, ujutro ćete biti potpuno spremni. Isplanirajte što ćete obući, što ćete pojesti i što sve trebate ponijeti sa sobom na posao. Na taj način nećete imati potrebu razmišljati o takvim stvarima ujutro i imat ćete puno više vremena za sve svoje jutarnje rituale.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije