Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako nas prijatelji čine zdravijima?

Kako nas prijatelji čine zdravijima?

Kako nas prijatelji čine zdravijima?
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.06.2016.
  • Broj pregleda: 253
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prijatelji su uvijek uz nas, bili sretni, tužni ili živčani i nepodnošljivi. Čuvaju nam leđa u svakoj situaciji i ne bi nikada napravili ništa što bi nam moglo nauditi. Dosadašnja istraživanja su pokazala da prijatelji pozitivno utječu na naše zdravlje.

Smanjuju razinu stresa

Kada smo pod stresom, najbolje što možete napraviti je obratiti se prijateljima za pomoć. Oni će sigurno pomoći smanjiti razinu stresa i učiniti će da se bolje osjećate.

Daju osjećaj pripadnosti

Prijatelji nam daju osjećaj pripadnosti. Ovaj osjećaj je neophodan za dobru motivaciju, zdravlje i sreću. Kada se povežemo s drugim ljudima, tada shvaćamo da se svaka osoba bori sa svojim problemima i da ničiji život nije savršen.

Olakšavaju nam nošenje s bolestima

Medicinska stanja i poremećaji mogu uzrokovati psihičke i mentalne poteškoće, naročito kada nemamo nikakvu podršku. Istraživanja su pokazala da prijatelji imaju jako dobar utjecaj kada se borimo protiv neke bolesti i smanjuju rizik od nastanka depresije.

Provjerite zašto trebate imati barem jednog otkačenog prijatelja u životu!

Produljuju životni vijek

Istraživanja su pokazala da osobe s bogatim društvenim životom imaju manji rizik od nastanka gripe i prehlade. Prijatelji, naročito ako dijelite zdrave životne navike (zajedno vježbate, isprobavate nove stvari i često se smijete), mogu produljiti životni vijek.

Podižu samopouzdanje

Nitko vas ne zna bolje od najboljih prijatelja. Znaju svaku vašu manu i vrlinu. Svaki put kada se osjećate loše i kada vam samopouzdanje padne, prijatelj je tu da vam pomogne. Pravi prijatelji su odlični za povećanje samopouzdanja jer nas neprestano podsjećaju zašto smo posebni i koliko zapravo vrijedimo.

Čine nas sretnima

Iskreni razgovori s najboljim prijateljima povećavaju osjećaj sreće i poboljšavaju zdravlje. Bez iskrenih odnosa s drugim ljudima ne bismo mogli uživati u životu, a prijatelji nam to omogućuju. Iskrenost nije nešto što svatko voli jer ljudi vrlo često ne vole čuti istinu, ali nas iskrenost najbolje povezuje. Spoznaja da s nekim osobama možemo biti potpuno svoji i iskreni nas ispunjava i čini zadovoljnijima.

Provjerite zašto ženama treba prijateljica!

Olakšavaju nam nošenje s velikim problemima

Istraživanja su pokazala da u teškim životnim situacijama najviše koristi imamo od najboljih prijatelja. Oni mogu svaki problem učiniti manjim. Prijatelji su u stanju oraspoložiti nas čak i onda kada nam nije do ničega.

Ukazuju nam na naše pogreške

Nitko nije savršen i to vaši najbolji prijatelji znaju. Oni će vam na blag i nježan način ukazati na pogreške koje ste napravili i pomoći će vam da se vratite na pravi put. U stanju su prepoznati vaše negativne strane i pomoći vam da ih eliminirate.

Popravljaju stav na poslu

Istraživanja su pokazala da osobe koje rade s bliskim prijateljem više uživaju na radnom mjestu i više su uključeni u sva poslovna događanja.

Povećavaju zadovoljstvo životom

Prijatelji su nas u stanju nasmijati, a istraživanja su pokazala da druženja s bliskim prijateljima mogu popraviti raspoloženje u jako kratkom roku, a sklapanje novih prijateljstava potiče oslobađanje oksitocina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije