Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako negativni unutarnji razgovor zamijeniti pozitivnim?

Kako negativni unutarnji razgovor zamijeniti pozitivnim?

Kako negativni unutarnji razgovor zamijeniti pozitivnim?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.03.2011.
  • Broj pregleda: 2.738
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postavite cilj

Kao prvo, morate odlučiti što želite. U Ivanovu slučaju cilj bi mogao biti: održati uspješno predavanje bez neugodnih osjećaja i destruktivnih misli o sebi i onda kad neki slušatelji napuste predavanje.

Testirajte realnost - potražite nove informacije o sebi

Sljedeći korak je da prikupite nove informacije o sebi na području koje želite promijeniti. To vam vjerojatno neće biti privlačna ideja. Većina ljudi, naime, izbjegava tražiti informacije o onim aspektima sebe koji im se ne sviđaju: boje se da će otkriti još više stvari koje im se ne sviđaju.

No sviđalo vam se to ili ne - nema vam druge. Da biste odlučili promijeniti neko vjerovanje o sebi morate biti sigurni da je ono pogrešno. Možda vaši slušatelji zaista izalaze s predavanja jer im je dosadno i jer je vaše predavanje loše. Ako želite promijeniti to uvjerenje, morate se prvo uvjeriti da nije točno. Provjeru možete najlakše izvršiti pitajući druge ljude. Možete na kraju predavanja slušateljima podijeliti kratki anonimni upitnik u kojem će vrednovati vaše predavanje. Zamolite prijatelja da odsluša jedno vaše predavanje i da vam dade povratne informacije - što je bilo dobro a što loše. Može vam prenijeti i usputne komentare slušatelja, a možete ga zamoliti i da pita slušatelje koji su izašli zašto su to učinili.

Ukoliko smognete hrabrosti za ovaj korak, vjerojatno ćete otkriti da slušatelji vaša predavanja ne smatraju ni lošima ni dosadnima. Ili bolje rečeno, možda ima i takvih ali to sigurno nije većina.

No, može se dogoditi da se vaši strahovi i potvrde. Možda ljudi zaista izlaze s vašeg predavanja jer ste loš predavač i vaša predavanja su dosadna. Ovo sigurno neće biti ugodna spoznaja ali bar znate istinu i možete učiniti nešto da stvari popravite. Upišite se na neki tečaj o tome kako držati uspješna predavanja, pročitajte knjigu (recimo, onu našu zgodnu zelenu: Kako (se) dobro prezentirati?), vježbajte...

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije