Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako postići da vas muškarac čuje?

Kako postići da vas muškarac čuje?

Kako postići da vas muškarac čuje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.04.2011.
  • Broj pregleda: 6.346
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sve je u glavi

Čini se da nema većih razlika između muškaraca i žena. Stvar je u načinu na koji komuniciramo jedni s drugima. Nije da muškarci ne slušaju ili ih nije briga. Nova istraživanja pokazuju, da čuju drugačije nego žene, vrlo vjerojatno zbog razlike u kemiji mozga i njenoj strukturi. Ako varijacije u našim sivim stanicama mogu utjecati na naše ponašanje, kao što sugerira istraživanje, nije neobično da te razlike također mogu utjecati na način na koji komuniciramo s partnerom.

Zahvaljujući poboljšanim tehnikama imaginacije i metodama ispitivanja, biološki dokazi rodne razlike u našem mozgu nastaju brzo. Sada su istraživači u stanju usporediti ono što se događa unutar muške i ženske glave, kako slušaju, razmišljaju, sjećaju se i razgovaraju. Ovdje su neki od rezultata ispitivanja:

Žene imaju više živčanih stanica u lijevoj polovici mozga, sjedištu sposobnosti govora, nego muškarci. I u mozgu, količina stanica često korelira s kvalitetom. Kod gimnastičara dio mozga, na primjer, za ravnotežu i motoričke sposobnosti je veći nego u osoba koje se ne bave sportom.

Žene imaju veći stupanj povezanosti između dvije polovice mozga, a mreža vlakana koja povezuje te dvije polovice je veća. Ovo može objasniti neobičnu razliku koju znanstvenici još ne razumijem u potpunosti: spolovi procesuiraju pojedinačne riječi slično, ali kod tumačenja rečenice, muškarci koriste jedno određeno područje na jednoj strani mozga,  dok žene koriste isto područje, ali u desnoj i lijevoj polovici mozga.

Žene, čini se, koriste više mozga za slušanje i govor. To ne znači da žene bolje slušaju ili govore, ali povećana dostupnost na nekim dijelovima njihova mozga može učiniti aktivnosti poput komunikacije lakšima za njih.

Žene imaju tendenciju da snažnije osjete stres nego muškarci, zahvaljujući bogatom opskrbom estrogena, koji aktivira veća polja neurona nego kod muškaraca tijekom traumatičnih iskustava.

Žene su bolje u zadacima koji zahtijevaju pamćenja jer im je viši nivo estrogena povezan s poboljšanom sposobnošću učenja i pamćenja.

Muškarci ponekad mogu bolje identificirati neposredne emocije poput bijesa i agresije u izrazima lica i tonu glasa, nego što to mogu žene. Ovo s događa zahvaljujući vremenima kada su muškarci morali procijeniti agresiju drugih mužjaka kako bi brzo mogli organizirati obranu. Ali muškarci ne mogu tako dobro uočiti suptilne neverbalne znakove poput tuge, za razliku od žena.

Jedno od najvažnijih otkrića kaže da se jaz u našim mozgovima smanjuje kako starimo. Ovo poboljšanje kompatibilnosti može se dogoditi jer ćemo provesti dio života u učenju jednih od drugih i na taj način postajemo slični. Slijedi devet učinkovitih strategija koje trebate koristit kada želite da vas vaš muškarac čuje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Kako zavoditi horoskopske znakove

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije