Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako prepoznati emocionalnog vampira?

Kako prepoznati emocionalnog vampira?

Kako prepoznati emocionalnog vampira?
  • Objavljeno: Utorak, 22.02.2011.
  • Broj pregleda: 3.011
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Je li netko koga poznajete siše život iz vas? Svaki put kad se kraj te osobe ona ima tu neopisivu moć nad vama: osjećate se slabi, nemoćni i umorni, i ona vam bez imalo napora smanjuje samopoštovanje koristeći moć razgovora. Ta osoba je emocionalni vampir. Prije nego se uhvatite za češnjak i križeve, morate znati da vam kod ove vrste vampira to neće biti ni od kakve koristi.

Oni su opsjednuti sobom i negativnim djelovanjem na ljude. Vole ogovaranje, svađe i uživaju u tome da čine loše drugima. Ako ste žrtva napada ovih vampira možete se početi prejedati, biti anksiozni i pasti u depresiju.

Emocionalni vampiri dolaze u svim oblicima i veličinama, tako da je mnoge od njih teško uočiti. Neki od njih spadaju u jednu od sljedećih kategorija.

Narcis

Prijatelj vas zove, a vi se bojite podići slušalicu. Kad ne nabraja svoj popis najnovijih postignuća ili se ne hvali zauzetim rasporedom i savršenim ljubavnim životom, ne zanima ga ništa što ima veze s vama. Željeli bi da vas cijeni koliko i samog sebe.

Žrtva

Vaš suradnik provodi toliko vremena gunđajući o svom životu (uključujući i nedavni razvod, bolesnu mačku i majku s kojom živi), da jedva pronalazi vrijeme da obavi svoj posao. Vi morate obaviti i njegov posao, a samo ga želite izbaciti kroz prozor.

Ljubitelj kontrole

Zadnji put ste se vidjeli u vrtiću, ali on još uvijek misli da zna točno kako bi trebali živjeti svoj život. On nikada nije bio u krivu u svom cijelom životu, a jedini ispravno mišljenje je ono njegovo. Cijenite njegovo mišljenje,  ali željeli biste da ga ponekad zadrži za sebe.

Kritičar

Dok ste bili cimeri na faksu zabavljao vas je svojim sarkastičnim komentarima, ali su sada njegove omalovažavajuće primjedbe i osuđujući stav zapravo samo vrijeđaju. Ponižava vas kako bi poboljšao svoje samopoštovanje, ali ste umorni od niskih udaraca.

Podvojena ličnost

Ovo su jedni od najzahtjevnijih vampira. Jeckyll i Hyde vas jednom pozdravljaju s otvorenim rukama, a sljedeći put vam nimalo suptilno spominju da ste preplaćeni i precijenjeni na poslu. Zapravo ni sami ne znate kako se postaviti jer ne znate kakvog će biti raspoloženja kada se sljedeći put sretnete.

Zaboravite češnjak i svetu vodu, najbolji način da se obranite od emocionalnih vampira je da ostanete potpuno smireni.

Što god učinili, nemojte paničariti. Ne govorite nešto što ćete požaliti i nemojte pretjerano reagirati, jer to je upravo ono što žele da učinite. Važno je da ubuduće postavite neke granice da izbjegnete osjećaj žrtve.

Ono što je najvažnije, ne zaboravite da vampiri moraju biti pozvani, tako da je vjerojatno najbolje da se držite što dalje od njih.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije