Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako se manje brinuti i biti sretniji?

Kako se manje brinuti i biti sretniji?

Kako se manje brinuti i biti sretniji?
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.10.2014.
  • Broj pregleda: 2.465
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prestati brinuti zvuči lakše nego što zapravo je. Trebate naučiti prepoznati zabrinutost i zamijeniti ju razmišljanjem. Briga je kada su vaše misli okupirane oko problema. Razmišljanje je kada ste fokusirani na rješavanje tog problema. Briga je beskorisna, a razmišljanje je postupak koji uistinu donosi nešto pozitivno.

Brinite se s razlogom

Velika je vjerojatnost da vaš problem nije to što imate previše stvari oko kojih se brinete, već to da imate premalo strategija pomoću kojih biste se suočili s problemom. Najbolje je da počnete sastavljati popis stvari oko kojih se brinete i počnete smišljati rješenja. Također, zapišite najgori mogući scenarij kojeg očekujete u slučaju da ne donesete rješenje. Ako smatrate da biste taj najgori scenarij mogli podnijeti, onda se prestanite brinuti.

Promijenite perspektivu

Najčešće se brinemo oko stvari nad kojima zapravo ni nemamo kontrolu. Bilo koji razlog oko kojeg ste zabrinuti i uznemireni vam zapravo ni nije prijetnja. Jednom kada shvatite što doživljavate kao prijetnju i prihvatite da na to ne možete utjecati, počet ćete manje brinuti.

Zamislite najbolji mogući scenarij

Vizualizirajte kako rješavate problem i kako ste ga uspješno riješili. Ako ne možete zamisliti najbolji mogući scenarij, bit će vam teško postići ga. Kada vas obuzmu nove brige, potražite zlatnu sredinu. Kada god se nađete u novoj situaciji, odmah se zapitajte što je pozitivno u tome. Ako ste anksiozni, pomirite se s time što god da se dogodi jer ćete se s time znati nositi.

Napravite ono što možete

Stojite li na mjestu i ne radite ništa? To vas čini nervoznijima nego što zapravo mislite. Većina ljudi počinje rješavati probleme tek kada ih oni obuzimaju iz sekunde u sekundu. Suočite se s oni sa čim trebate već danas. Nemojte čekati zadnji trenutak. Svoj problem probajte podijeliti u manje probleme i svaki rješavajte postupno. Tek tada ćete se osjećati bolje.

Pričajte lijepo sami o sebi

Često je potrebno samo malo ohrabrenja kako biste pobijedili sve brige. Ponekad smo sami sebi najveći neprijatelji. Da biste postali dobri prema sebi, počnite se pretvarati da je oko vas balon koji zadržava sve što kažete o sebi. Negativno razmišljanje će vas držati u boli. Umjesto toga sami sebi ponudite entuzijazam i podršku koje biste dobili od najboljeg prijatelja.

Pronađite nešto što ćete raditi

Najbolji način da se prestanete brinuti jest da izazivate svoj um. Uključite se u aktivnosti koje vas čine sretnima i koje zahtijevaju vašu potpunu pažnju. Istraživanja su pokazala da su najsretnije one osobe koje malo vremena provode pred televizorom. Jedan od razloga jest taj što vam televizija ne dopušta da se potpuno fokusirate, neke stvari vas podsjećaju na problem i onda dopuštate raznim mislima da vas iznova obuzmu.

Da biste prekinuli ovaj začarani krug, pričajte s dobrim prijateljem. Dobar razgovor zahtijeva puno mentalne energije, stoga je teško prepustiti se mislima kada ste usred razgovora. Još jedna dobra distrakcija je kada radite nešto što zahtijeva fizičku aktivnost. Pokretanje tijela zahtijeva koncentraciju, stoga neće ostati dovoljno prostora za brige.

Stanite uspravno

Za trenutno popravljanje raspoloženja pripazite na držanje. Istraživanja su pokazala da se raspoloženje popravlja odmah čim popravimo držanje, i to na najdubljoj razini. Popravlja se vaše samopouzdanje i počinjete misliti kako ne postoji ništa što ne možete pobijediti i sa čime se ne možete suočiti. Također vam popravljanje držanja pomaže da svoje misli vratite u sadašnjost.

Pođite rano spavati

Možda vam se ovo neće činiti logičnim, ali adekvatan san je potreban za stabilnost i sreću. Da biste zaspali trebate umiriti misli, a na taj način vježbate kako ih umiriti bilo kada i bilo gdje. Kada se prestanete brinuti i kada umirite misli, tek tada ćete moći zaspati. Kada malo bolje razmislite, to vam je potrebno i usred dana, ne samo u večernjim satima. Ako ćete to moći napraviti prije spavanja, to znači da ćete to moći napraviti kada god hoćete.

Nasmijte se

Naravno da može biti teško smijati se u teškoj situaciji. No, trebate biti sposobni u svakoj situaciji samog sebe nasmijati. Odaberite nekoliko trenutaka i prisjetite ih se kada se želite nasmijati. Pohranite ih u svoje misli i izvlačite kada god vam je teško. Dokazano je da se možemo sami nasmijati i da čak i lažno smijanje popravlja raspoloženje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije