Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako se to poštuju ljepota i izvrsnost

Kako se to poštuju ljepota i izvrsnost

Kako se to poštuju ljepota i izvrsnost
  • Objavljeno: Petak, 13.08.2010.
  • Broj pregleda: 1.070
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Poštovanje ljepote i izvrsnosti

Poštovanje ljepote i izvrsnosti odnosi se na svojstvo da se nađe, uoči i pronađe zadovoljstvo u dobru u - u fizičkoj okolini  i u ljudima. Osoba koja ima ovu osobinu često osjeti ushićenje nekim prizorom: odjednom rascvjetano drvo na putu prema radnome mjestu, kolona patkica koje plivaju slijedeći mamu patku jezerom, dijete koje se u snu osmjehuje u svojim kolicima i blaženi izraz osobe koja ga vozi, napis o anonimnoj ženi koja je za Badnjak odnijela u pučku kuhinju desetak kilograma bakalara, dječačić koji ponosno pokazuje svoju upravo savladanu vještinu vožnje bicikla, ljepota pokreta i vještina gimnastičarke na gredi, Janica koja osvaja olimpijsko zlato kad ni njezinom ocu, koji ju dobro pozna, nije jasno odakle to izvlači, napis u novinama o tigrici koja je posvojila praščiće i fotografija koja ih prikazuje kako su se redom izvalili preko svoje nove mame (u prugastim kaputićima, za svaki slučaj), Lesi se vraća kući... S druge su strane osobe koje kroz život kao da idu s povezom preko očiju koji im priječi da vide sve ono lijepo i dirljivo.

Spomenimo još zapažanje Seligmana i Petersona da je ponekad nužno najprije oljuštiti slojeve snobizma, a da bismo bili sigurni što zapravo procjenjujemo: cijenimo li doista lijepe stvari u životu ili samo to što si ih možemo priuštiti. Jasno je da cijena može, ali i ne mora odražavati stvarnu vrijednost nečega. Također, odvojiti treba i ljepotu i dobrotu, tj. lijepo može, ali i ne mora biti dobro.  

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije