Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako svjetlost utječe na naše zdravlje?

Kako svjetlost utječe na naše zdravlje?

Kako svjetlost utječe na naše zdravlje?
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.12.2011.
  • Broj pregleda: 3.035
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Šetnja nakon ručka, čak i u doba zime, bit će dobra za vaše zdravlje. Svjetla u vašem domu mogu napraviti veliku razliku u tome kako se osjećate, i čak utjecati na vaše zdravlje.

Zašto je svjetlo toliko važno?

Naše tijelo treba pravu količinu svjetlosti u određeno doba dana kako bi iz njega izvukli ono najbolje.

Tako recimo svjetlost ujutro pomaže da se razbudimo i daje energiju, dok ulična svjetla navečer na ulicama daje znakove da je vrijeme za spavanje.

Svjetlo je presudno za našu dobrobit i zdravlje. Trebamo osigurati adekvatne razine svjetlosti u odgovarajuće doba dana kako bismo održali budnost, dobro raspoloženje, produktivnost i znali kada je vrijeme za spavanje.

Koliko svjetlosti trebamo?

Količina svjetlosti koju trebamo ovisi o dobu dana i aktivnostima koje nastojimo obaviti. Tijekom dana trebamo više svjetla kako bi održali razine energije, dok navečer trebamo jako malo svjetla kako bi se tijelo pripremilo na spavanje. Kako bi osigurali potrebnu količinu svjetlosti tijekom dana trebamo provesti barem sat vremena na otvorenome zato što je vanjsko prirodno svjetlo zdravije i učinkovitije od umjetnoga.

Međutim, za spavanje trebamo zatamniti prostorije, isključiti televizor barem sat vremena prije spavanja tako da tijelo dobije poruku da je vrijeme za spavanje. Ukoliko ostavite veliku  količinu svjetla u prostoriji, bez obzira što je vrijeme za spavanje, vaše tijelo može dobiti krivu poruku, odnosno da se treba razbuditi i pripremiti na rad i aktivnosti.

Problem s umjetnim svjetlom nastaje zato što se smanjuje lučenje melatonina, hormona kojeg proizvodi epifiza u mozgu u razdoblju od 21.00 do 8.00 sati, ovisno o ustaljenom ritmu spavanja. Ovaj hormon je vrlo važan jer upravlja našim svakodnevnim tjelesnim ritmom, također poznatim kao cirkadijalnim ritmom.

Kada je naš cirkadijalni ritam pogođen dolazi do negativnih fizioloških i psiholoških promjena. Loš san može povisiti rizik nastanka dijabetesa i depresije.

Terapija svjetlom

Dobiti dovoljno svjetla tijekom zime nije lako, pogotovo ako radite do kasnih sati. U takvim situacijama može pomoći terapija svjetlom. Za terapiju svjetlom se najčešće koriste razne lampe. Iako nije učinkovito kao prirodno svjetlo, lampe podižu energiju. Lampe mogu pomoći i kod zimske depresije i letargije.

Terapija svjetlom je individualna stvar. Ovisi o tome što radite i za što vam treba. Stoga je najbolje eksperimentirati s lampama kako bi ste vidjeli koja vam najbolje odgovara.

Ako radite u slabo osvijetljenom uredu, svakako koristite lampu jer će vam pomoći da održite koncentraciju. Ako se osjećate letargično, koristite lampe u jutarnjim satima kako biste se osjećali bolje.

Je li terapija svjetlom sigurna?

Sve ovisi o lampama i o tome kako ih koristite. Nije dobro da lampa bude prejaka. Najbolje bi bilo uzeti lampu koja širi svjetlost u svim smjerovima ravnomjerno. Također ne biste smjeli lampe koristiti prije i tijekom spavanja.

Ukoliko ju koristite pravilno, terapija svjetlom je sasvim sigurna. Ukoliko osjetite glavobolju, mučninu ili hiperaktivnost, samo isključite svjetlo.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije