Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koje uloge igrate?

Koje uloge igrate?

Koje uloge igrate?
  • Objavljeno: Subota, 06.02.2010.
  • Broj pregleda: 166
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ovo novinarsko pitanje nije namijenjeno samo glumicama i opernim pjevačicama, nego svim ženama. Koje glume samo u životu. Ili, bolje rečeno, koje imaju različite uloge samo u životu. Neke uloge su stalne i trajne, neke tek povremene i privremene; neke smo dobili rođenjem, neke stekli same, a neke su nam nametnute. Svaka je žena nečija kći (bez svoje zasluge), prijateljica (svojom zaslugom), mnoge su nečije majke (50%zasluga), supruge (50%-100% zasluga), sestre (zasluga roditelja), zaposlenice i/ili poslodavke, umirovljenice (ponekad nametnuto); u trgovini su (potencijalni) kupci, kod liječnika pacijenti, u tramvaju putnici - s ili bez karte. Svaka situacija traži različito ponašanje, čak i različito odijevanje - ovisno o tome imate li kartu ili ne.

Netko ponekad pomiješa situacije i uloge, pa tako možemo sresti pacijente u tramvaju, umirovljenike u tramvaju (ako su stariji od 65 godina) itd. Ulovi li kontrolor u tramvaju razrednicu svog sina, nalazi se u konfliktu uloga. Točnije oboje su u konfliktu uloga. On - da li da piše prijavu ili da napiše ispričnicu za jučerašnje sinovljevo markiranje; ona - da li da ga pozove na red zbog slabih ocjena, ili da odglumi da nije odavde.

Neke su uloge komplementarne, tj. ne mogu se igrati bez odgovarajuće podrške: teško je npr. biti tajnica ako na pozornici ne postoji i šef ili: teško je biti bračna družica, ako nemaš muža, barem u ulozi statista. Teško je biti Napoleon bez Jozefine - čak i u Vrapču.

Može biti poteškoća oko određivanja granica neke uloge. Npr. Do koje granice si nekome prijateljica, a od koje mu postaješ službom za zbrinjavanje, održavanje i timarenje? Je li sam čin vjenčanja ta granica?

Nezadovoljstvo i frustraciju, napose u žena, često izazivaju (samo) očekivanja da budu uspješne u svim mogućim ulogama: i kao majke i kao supruge i na radnom mjestu i ... na kraju kao pacijentice.

Polazeći od tih različitih uloga, netko je rekao kako je idealna žena dama u društvu, domaćica u kuhinji, a u krevetu - zna se. (Kako joj je između društva, kuhinje i kreveta ostaje nešto neraspoređena vremena, mogli bismo njezinu opjevanu savršenost dopuniti zapažanjem kako je u međuvremenu - dadilja: svom mužu, svojoj djeci i djeci svoje djece.)

Jer njegova mama najbolja kuha, šanse da u kuhinji dostignite idealnu trećinu - jako su male. Bacite se stoga na područje gdje nećete imati konkurencije (je li muž još premlad da bi imao tajnicu?), a koje vam područje usput omogućuje da i vi postanete nečijom mamom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije