Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Konvencionalnost

Konvencionalnost

Konvencionalnost
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.04.2011.
  • Broj pregleda: 993
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kao studentica sam, sa svoje dvije kolegice, putovala Bugarskom. U Sofiji me iznenadila činjenica da su vozači tramvaja - žene. Tada je u našoj zemlji to bio isključivo muški posao.

Prošlo je nekoliko godina i u Zagrebu su se pojavile prve vozačice tramvaja. I danas se sjećam šoka mnogih građana. Neki su  zaprepašteno gledali ne vjerujući očima, drugi su ironično komentirali, a treći - odbijali ući u tramvaj. Pa neće ih valjda voziti žena!

Nakon nekoliko dana strasti su se smirile. Svi tramvaji ostali su čitavi, a putnici živi i zdravi. Danas Zagrepčani više ne gledaju tko vozi tramvaj, muškarac ili žena. Svejedno im je. Ako se netko i čudi, onda je to zacijelo kakav stranac u čijoj zemlji tramvaje još uvijek voze samo muškarci.

A mi se čudimo njemu - pa što mu je, zašto se čudi!?

Svako društvo i kultura imaju svoje specifične vrijednosti. U Zapadnoj Europi će vas smatrati nepristojnim ako pet minuta zakasnite na poslovni sastanak, dok u nekim zemljama na Bliskom Istoku možete bez problema zakasniti i dva sata. Negdje homoseksualce kažnjavaju zatvorom, drugdje je to prihvatljiv način seksualnog ponašanja. Ovakvih je primjera mnogo: ono što je ovdje normalno i prihvatljivo, tamo nije.

Većina ljudi vrijednosti svoje kulture prihvaća kao apsolutno istinite i ne razmišlja o njima. Oni vrijednosti kulture prihvaćaju kao svoje vlastite i onda sami sebe po njima procjenjuju. Tako žena koja je jednom prevarila muža može stvoriti vrlo lošu sliku o sebi i osuđivati se, jer u okolini gdje živi takve žene drže "kurvama". Muškarac koji želi raditi s djecom u vrtiću može misliti kako s njim nešto nije u redu jer je to "ženski posao".

Prije nego tako okrutno osudimo sami sebe mogli bismo se zapitati - je li društvo uvijek u pravu? Ako ste muškarac, a želite raditi u dječjem vrtiću i zbog toga se osjećate loše, postavite sebi pitanje -  postoji li neki zaista važan i pametan razlog zbog kojeg vi to ne biste trebali napraviti? Ako su se svi oko vas već udali i oženili, a vi biste i dalje radije živjeli sami - ima li smisla stupiti u brak samo zato što kažu da je to "normalno"?

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

Razgovori sa zrcalom

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije