Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Moć meditacije

Moć meditacije

Moć meditacije
  • Objavljeno: Petak, 14.05.2010.
  • Broj pregleda: 2.829
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako meditacija funkcionira

Meditacija je tehnika stara nekoliko tisuća godina, ali je tek su u ovom stoljeću zapadni liječnici otkrili brojne fiziološke prednosti. Meditacija smanjuje otkucaje srca i povišen krvni tlak, oslobađa napetost mišića u kombinaciji s progresivnim opuštanjem, smanjuje hormone stresa u krvi i jača imunitet.

Meditacija je stanje dubokog fizičkog opuštanja u kombinaciji s mentalnom budnosti. Postoji mnogo načina da se postigne to stanje. Gotovo svaka religija sadrži meditativne prakse kao što su tiha ponavljanja molitve. Druge tehnike uključuju sjedenje i fokusiranje na nešto što će zadržati vašu pažnju za pet do 30 minuta: progresivno opuštanje mišića tijela, riječi, smirujuća glazba ili slike. Disanje koje teži da postane sporije i dublje kako se opuštate, ključni je dio mnogih tehnika.

Možda nećete misliti o sebi kao o osobi kojoj je meditacija potrebna. Ali jednom kad okusite mir meditacije, otkrit ćete kako je lijepo ne osjećati toliku napetost u vratu i ramenima. Osim toga, možete naučiti tehnike sporog, umirujućeg disanja kada ste suočeni s izazovom, bilo da je to potencijalno eksplozivna situacija na poslu, plač djeteta, iscrpljujući događaj, pa čak i fizička bol.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije