Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Muški vs. ženski mozak

Muški vs. ženski mozak

Muški vs. ženski mozak
  • Objavljeno: Utorak, 20.03.2012.
  • Broj pregleda: 9.996
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tko je pametniji?

Volimo misliti da su muškarci i žene u osnovi isti, izuzev reproduktivnih dijelova tijela. Želimo ista prava, iste prilike, a za neke stvari, kao što je pravo glasa, žene su se desetljećima borile za ravnopravnost. Kao rezultat toga, često nas zaprepasti činjenica da postoje tolike razlike između spolova.

Koliko god želimo da muškarci i žene budu sasvim jednaki, postoje razlike koje jednostavno moramo prihvatiti. Veliki broj časopisa i knjiga za samopomoć obećavaju bolje shvaćanje razlika između spolova. Ti tekstovi su pravi dokaz da nam uistinu treba mala pomoć kako bi shvatili što se događa u muškoj, a što u ženskoj glavi.

Izgleda da bi bilo bolje da odgovore tražimo u neuroznanosti, a ne u knjigama i časopisima. Istraživanja pokazuju da žene i muškarci imaju različitu strukturu mozga, ali i da mozak koriste na različite načine. U nekim slučajevima ovo otkriće uistinu objašnjava neke od stereotipa koji nam se možda ne sviđaju. Primjerice, muškarci su bolji u orijentaciji, dok su žene bolje u izražavanju.

Takvi stereotipi neke osobe mogu učiniti poprilično nervoznima. Što te razlike u muškom i ženskom mozgu predstavljaju? Treba li se ženama automatski zabraniti napredovanje u matematičkim predmetima? Trebaju li samo muškarci biti inženjeri? Prije nego li počnemo donositi zaključke, najbolje bi bilo da shvatimo s kakvim se točno razlikama trebamo suočiti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije