Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ortoreksija- opsjednutost zdravom prehranom

Ortoreksija- opsjednutost zdravom prehranom

Ortoreksija- opsjednutost zdravom prehranom
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.03.2009.
  • Broj pregleda: 1.422
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je to?

Kada je 1997. g. dr. Steven Bratman otišao iz rodne Kalifornije u New York raditi kao kuhar u komuni, nije ni sanjao da će postati svjetski poznat. U komuni se bavio kuhanjem i uzgojem hrane osobama koje su mnogo pozornosti posvećivale pravilnoj prehrani. S vremenom je uočio da njihova okupiranost namirnicama postaje otežavajuća u svakodnevnom životu. Dobivena saznanja skupio je u knjizi koja je uskoro postala bestseller Health Food Junkies Overcoming The Obsession With Healthy Eating. U njoj je prvi put naveo i kovanicu orthorexia od grčkog "orthos" što znači pravilan i "orexis" apetit. Ortoreksičar je osoba opsjednuta zdravom prehranom. U tih osoba javlja se osjećaj krivnje ako jedu nezdravu hranu kao što je npr. fast food. Istodobno su opsjednuti izbjegavanjem pesticida, herbicida, GMO hrane i nastoje kupovati samo ekološke namirnice. Često je njihov pogled na hranu povezan s prihvaćanjem holističnog pristupa zdravlju, to jest vjerovanju da je naše zdravlje u prvome redu određeno kvalitetom hrane koju jedemo. Ortoreksija se razlikuje od anoreksije utoliko što je kod anoreksičara preokupacija vitka linija i nije važno postiže li se zdravom prehranom ili gladovanjem. Na ortoreksiju nailazimo kod veganaca, vegetarijanaca i makrobiotičara koji se postupno počinju odricati sve većeg broja namirnica u nastojanju da se pravilno hrane. O poremećaju se može govoriti kada se smanji broj socijalnih kontakata (ručkova i večera) zbog suženog izbora hrane.

Orthorexia neurosa nije poremećaj prehrane i ne razvija se zbog niske razine osjećaja samopoštovanja. Obično počinje neprimijećena izbacivanjem nezdrave hrane - poput grickalica, slatkiša i gaziranih pića, no u međuvremenu slijedi izbacivanje cijele skupine namirnica.

Hrana postaje glavna stvar i jelovnik se planira po nekoliko dana unaprijed. U psihičkom pogledu javlja se osjećaj superiornosti nad ljudima koji se "nezdravo" hrane. Javljaju se i prvi zdravstveni problemi sužene prehrane kao što su manjak vitamina i minerala, oslabljena građa kostiju, probavne poteškoće i izostanak menstruacije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije