Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pobijedite anksioznost

Pobijedite anksioznost

Pobijedite anksioznost
  • Objavljeno: Utorak, 16.12.2008.
  • Broj pregleda: 5.956
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Česta boljka modernog života

Razvod, otkaz, teroristički napadi? Pored toliko razloga svuda oko nas, nije ni čudo da mnogi ljudi osjećaju anksioznost. A vrlo često, razlozi nisu u nama, već izvan nas, u vanjskom svijetu i ne možemo ih izmjeniti niti utjecati na njih. Da bismo se uspješno borili protiv anksioznosti, trebamo se bolje upoznati sa ovom psihičkom pojavom. Postoje normalna i štetna anksioznost.

Našim ranim precima anksioznost je mogla spasti život. Kada bi se našli u realnoj životnoj opasnosti, na primjer kada bi u šumi naišli na razjarenog medvjeda, preplavio bi ih osjećaj anksioznosti i oblio hladan znoj. Takva anksioznost je poželjna i normalna.

U suvremeno doba, također se možemo naći u realnoj opasnosti, ali drugačije vrste. Ako se tada javi jak osjećaj anksioznosti, naša emotivna reakcija priprema nas za opasnost sa kojom se trebamo suočiti i daje nam energiju za produzimanje akcije.

Očekuje vas, na primjer, važan intervju za posao i obuzima vas velika strepnja i trema. Zbog toga - provodite više vremena pripremajući odgovarajuću odjeću i vejžbajući o čemu ćete govoriti. Ta vrsta anksioznosti motivira vaš da budete bolji i da se zaštitite.

Ali, kao što nam je svima poznato, ponekad ne postoji realna opasnost, a ipak se pojavi strepnja i nelagodnost, kao i ostali prateći simptomi anksioznosti. Ako vam se takva anksioznost useli u svakodnevicu, to nije dobro. Uvijek postoji neka potencijalna opasnost koje se možemo bojati i zbog nje strepeti. Ali, ako bismo osjećali strah i strepnju sve vrijeme, život bi nam se pretvorio u pakao.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije